Predrag Filić: Svi naši projekti značajni su za usporavanje vrlo opasnog trenda, a to je iseljavanja stanovništva

2015. godina bila je uspješna i za općinu Voćin, što nam je s osobitim zadovoljstvom potvrdio i načelnik Predrag Filić:
– Općina Voćin imala je uspješnu 2015. godinu s rekordnim izvršenjem proračuna između 7,5 i 8 milijuna kuna. Ovo
40-postotno povećanje, u odnosu na najuspješnije prethodne godine, rezultat je velikog ulaganja u komunalnu infrastrukturu i uspješnog povlačenja novca iz nekoliko fondova. Posebno ću naglasiti da smo jedna od rijetkih općina kojoj je odobren projekt kanalizacijskog sustava iz IPARD predpristupnog fonda EU za koji očekujemo konačnu isplatu sredstava budući da je on završen.
ZAPOČELA IZGRADNJA DRUŠTVENOG DOMA, A ODRAĐENE I BROJNE SANACIJE NA CESTAMA
– Započeli smo i izgradnju društvenog doma u Ćeralijama. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna, koji će biti završen u proljeće 2016. godine, a za njega ćemo već ove godine realizirati preko 700 tisuća kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja projekt sufinancira s oko 700 tisuća kuna. Također je u fazi izgradnje i sportsko igralište u Ćeralijama. Svlačionice će biti gotove do Božića, a sportski teren do proljeća. Ukupna vrijednost ove investicije je blizu 900 tisuća kuna u cjelokupnom aranžmanu Općine Voćin. Odradili smo brojne sanacije na nerazvrstanim cestama i odvodnim kanalima s naglaskom na one koji su važni za zaštitu od štetnog utjecaja voda te djelomično uređenje poslovne zone, a rezultat toga je prva investicija – elektrana na biomasu snage 500 kW, investitora Energije Voćin. Vrijednost spomenute investicije je 12 milijuna kuna. To je izuzetno vrijedan projekt zahvaljujući kojem će i nekoliko naših obitelji moći zarađivati za život. Nastavili smo politiku priprema projektne dokumentacije za strukturne fondove EU, za čiju smo namjenu dosad uložili 2,5 milijuna kuna. Tako smo i u 2015. godini završili projekt Doma udruga s područja općine Voćin. Svi ovi projekti bit će izuzetno značajni za trenutno usporavanje vrlo opasnog trenda, a to je iseljavanje stanovništva pa se nadam da će i Vlada Republike Hrvatske staviti poseban naglasak na sprječavanje depopulacije ovih prostora.
OPĆINA VOĆIN PREPOZNATA KAO HODOČASNIČKO SREDIŠTE ŽUPANIJE, ALI I DOBAR ORGANIZATOR MNOGIH ZBIVANJA
-Uz sva ova ulaganja, općina je uspješno popratila i civilni dio društva kroz mnogobrojne programe. Posebno bih istaknuo hodočašće branitelja, vojske i policije u povodu 24. obljetnice masakra u Voćinu, zatim Kestenijadu u organizaciji KUU Voćin, hodočašće djelatnika u zdravstvu, hodočašće mladih i dječje hodočašće, hodočašće za Stjepana Kralja i, naravno, hodočašće za Malu Gospu u rujnu, kada se ujedno slavi i Dan općine Voćin.
Općina je znatna sredstva uložila u razvoj sporta na svom području, osobito nogometa. Uspješno smo odradili sve zacrtane socijalne programe te potpore studentima i srednjoškolcima.
ŽELJE ZA 2016.
– Kao i većina ljudi, i ja sam optimist i vjerujem u bolje sutra. Stoga se nadam da središnja državna vlast neće ponovno intervenirati u lokalne proračune na način da ih oslabi, kako bi Općina Voćin mogla nastaviti uspješno aplicirati i provesti sve pripremne programe za strukturne fondove EU i time učiniti značajan iskorak u razvoju komunalne infrastrukture.
Imamo opsežne planove i želimo da i dalje naša općina bude prepoznata u svim sferama, a svim sumještanima i ostalima koji su doprinijeli razvoju općine Voćin veliko hvala, s nadom da će tako biti i ubuduće. Na kraju svim žiteljima općine Voćin želim blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu Novu 2016. godinu. (www.icv.hr, Bruno Sokele, Fotografija: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content