Program Noći muzeja 2016. u Gradskom muzeju Virovitica

Uključujući se u ovogodišnju Noć muzeja Gradski muzej Virovitica predstavlja gostujuću izložbu „Dim-priča o duhanu” Etnografskog muzeja Zagreb. Nastavljajući dobru suradnju u predstavljanju virovitičkoga kraja i prikupljanju etnografskih materijala Gradski muzej Virovitica je prvi muzej u kojemu ova velika izložba gostuje. Izložba autorice Marije Živković, kustosice EMZ otvorena je u siječnju 2015. te se do lipnja tekuće godine uz razne programe mogla razgledati u Zagrebu.
U našem muzeju izložba će biti upotpunjena podatcima i predmetima virovitičkoga kraja na kojima je radila kustosica Jasmina Jurković Petras. Uz izložbu osmišljeni su i razni sadržaji u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sv. Rok VPŽ koji će se provoditi tijekom gostovanja izložbe, a pod nazivom „Pušenje je out”.
Izložbu čine tematske cjeline koje govore o povijesti biljke i njezinom značaju među narodima i kulturama svijeta. Zatim je predstavljen dio dolaska biljke duhana u naše krajeve, njezinoj obradi i prilagodbi tržištima. Posebno je predstavljena i zbirka pušačkog pribora te tipovi lula i njihova proizvodnja. O načinima uživanja duhana detaljno je pisano u katalogu izložbe, a što je na izložbi prikazano video materijalima i scenografskim ugođajem.
Uz izložbu očekuje vas i slijedeći prgoram:
18.30 Kakva su mi pluća? – mjerenje očuvanosti kapaciteta pluća u sklopu akcije “Pušenje je out”, a u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sv. Rok VPŽ
19.00 predstavljanje privatne kolekcije lula Siniše Brlasa
20.00 otvorenje izložbe Dim-priča o duhanu Etnografskog muzeja u Zagrebu
21.00 stručno vodstvo izložbom autorice Marije Živković
22.00 predavanje „Cigarete na filmu“ Deana Šoše
23.00 topli napitak (čaj, kava, kuhano vino…) za razbuđivanje posjetitelja
23.00 glazbeni nastup iznenađenja,
uz dodatne sadržaje kao što su Kutak za pušače, druženje s kolekcionarima, predstalvljanje indijanskog tipija i lule mira…

(www.muzejvirovitica.hr)

12573058_907947792592764_5681053521160298221_n

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content