Tomislav Čičak: Što sam napravio u Kanadi, htio sam i u Hrvatskoj, ali, nažalost – nisam uspio

Priča o mladom Slavoncu Tomislavu Čičku, koji je sreću otišao pronaći u Kanadi, dobila je nastavak. U komentarima na tekstove koje su prenijeli brojni mediji pisano je uistinu svašta a da komentatori očito nisu ni pročitali izvorni tekst u Glasu Slavonije. Bilo je, naravno, i pozitivnih komentara, no Tomislava je najviše pogodilo što se otvorila rasprava o njegovim financijama, kao da je u Kanadi stvorio nekakvo bogatstvo, što, kaže, ni u kom slučaju nije točno.

“Za početak bih se ispričao svima koje sam uvrijedio i zahvalio onima koji su mi dali potporu. Moja namjere nije bila nikoga uvrijediti već me je lokalni novinar i moj kolega pitao može li objaviti priču o meni, a ja sam pristao jer su takve priče pomogle meni kada sam odlazio. Ne želim ulaziti u rasprave i pričati o mojim financijama kao sto su neki počeli diskutirati, a to je u cijeloj priči ispalo najbitnije. Pokušat ću ukratko pojasniti sve. Pričali smo da ne damo naše autoceste (kredit), cijela naša država je pod kreditom. Je li to onda naša država? Kredit je pretpostavka svakog brzog razvoja ako je dobro isplaniran. Mnogi su obezvrijedili moje zanimanje! Pisalo se da u Hrvatskoj nisam mogao biti krovopokrivač…!?

Nisam jer ne bih dobio plaću! Nijedan me posao nije sram raditi ako sam propisno plaćen za to i, ono bitno, moje se kućanstvo razvija. Mislim da bi bili sretniji da je moje zanimanje Hrvat i da živim na teret državnog proračuna. Nisam ni Slavonac ni Hercegovac, ja sam samo čovjek koji živi od svojih deset prstiju!

U Kanadi kredit za kuću nije lako dobiti – ukratko, treba vam minimum pet posto plus oko 3000 dolara za odvjetnika i savršen kreditni rejting. Mnogi su mi poslali zahtjev za prijateljstvo na Facebooku iako se ne poznamo kako bih im pomogao. Nemam vremena i uistinu ne mogu svakome pomoći. Postoji grupa pod nazivom “Living and working in Alberta”, tamo ima na tisuće ljudi poput mene i međusobno su pomažemo.

Dobio sam čak i mailove s uvredama gdje me nazivaju lažovom, uistinu sam frapiran. Hvala takvima što su me podsjetili na jedan od razloga zašto sam napustio Hrvatsku.

S poštovanjem, radnik, otac, čovjek”, napisao je Tomislav Čičak te na kraju naglasio kako je sve što je napravio u Kanadi htio i u Hrvatskoj, ali nažalost nije uspio. (www.glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content