Velika poduzeća do 1. siječnja 2017. godine moraju dovršiti energetske preglede

Temeljem Zakona o energetskoj učinkovitosti, velika poduzeća do 1. siječnja 2017. godine moraju dovršiti energetske preglede ili uvesti odgovarajući sustav upravljanja energijom.

Zakonom o energetskoj učinkovitosti, koji je na snazi od 5. prosinca 2015. godine, obvezno je provođenje energetskog pregleda za pojedine Zakonom propisane kategorije poduzeća. Načelno se radi o velikim poduzećima no definicija velikih poduzeća u ovom Zakonu nije identična onoj u Zakonu o računovodstvu. Konkretno, to znači da u obveznu kategoriju mogu ući i mali i srednji poduzetnici ako zadovolje dva od tri zakonom propisana kriterija.

Do 1. siječnja 2017. godine svi obveznici kao dokaz započetog energetskog pregleda trebaju navesti neku od radnji koje su navedene u Pravilniku o obaveznim energetskim pregledima za velika poduzeća. Načelno, izostanak jednog od uvjeta propisanog Pravilnikom za posljedicu može imati aktiviranje Zakonom propisanih prekršajnih odredbi.

Izuzeće od provedbe energetskog pregleda moguće je uz uvjet uspostave odgovarajućeg sustava koji u svojem opsegu sadrži energetski pregled. Potpisani ugovor o uvođenju sustava ISO 50001 s jednom od certifikacijskih kuća dovoljan je dokaz o započetom postupku izrade energetskog pregleda u velikom poduzeću, ali je procedure potrebno dovršiti do 1. siječnja 2017. godine. Prikupljanje podataka o potrošnji predstavlja jednu od radnji navedenih kao dio energetskog pregleda, kao i pripremne radnje za provedbu energetskog pregleda. Kako je energetski pregled sadržan u normi ISO 50001, pripremne radnje za implementaciju navedene norme predstavljaju i pripremne radnje za provedbu energetskog pregleda te se podrazumijeva izvršenje do postavljenog roka.

(hgk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content