Prije 22 godine, osnovana je poznata 81. gardijska bojna ”Kumovi”

Prije 22 godine, točnije 15. veljače 1994. godine, otpočeo je proces formiranja 81. samostalne gardijske bojne, virovitičkih „Kumova”. Ratna postrojba 81. gardijska bojna HV formirana je može se reći pred završnicu Domovinskog rata, ali u vrijeme kada je velik dio teritorija RH bio okupiran i kada je bilo potpuno izvjesno da slijede ratne operacije za konačno oslobodenje RH, jer druga strana nije prihvaćala ni jedan drugi argument osim vojničke sile.
Okosnicu ljudstva njenog sastava činili su stanovnici virovitičkog područja, ali znatan broj pripadnika bio je i s prostora Pitomače, Slatine, Orahovice, Grubišnog Polja, Našica, Daruvara, Pakraca, te drugih krajeva RH, čak iz Dubrovnika.
Bitno je napomenuti kako se radilo o časničkom, dočasničkom i vojničkom sastavu koji je ratna iskustva stjecao od 1990. godine kroz iduće postrojbe : 50. samostalni bataljun ZNG, 127. brigada HV, 136. slatinska brigada, 105. brigada HV, 132.brigada HV, postrojbe ZNG-a Grubišnog Polja, Pakraca i Daruvara, Specijalne jedinice MUP-a RH, dakle može se reći sve slavne i već do tada dokazane postrojbe HV i MUP-a. Skup takvih pojedinaca i grupa koncentriran u jedinstvenu profesionalnu gardijsku postrojbu, predvođen vrlo homogenim zapovjedništvom, shvačajući kakve zadaće predstoje, otpočeo je krajnje ozbiljno i studiozno s uvježbavanjem i opremanjem postrojbe.
Iskoristivši maksimalno povjereno vrijeme za uvježbavanje i opremanje 81. gardijska bojna otpočela je svoj slavni ratni put u vojno-redarstvenoj operaciji ”BLJESAK”, zatim sudjeluje u združenoj operaciji snaga HV-a i HVO-a ”LJETO 95” u BiH, vojno-redarstvenoj operaciji ”OLUJA”, te ratni put završava sudjelujući u oslobađanju hrvatskih područja u BiH u združenoj operaciji HV i HVO ”MAESTRAL”.
Nažalost na tom putu u temelje hrvatske slobode živote je ugradio 21 pripadnik 81. gb, a više od 80 pripadnika je teško ranjeno. Nakon rata preko 30 bivših pripadnika je umrlo zbog ratnih posljedica. (domovina.net)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content