Na današnji dan: 11. veljače

Nastala država Vatikan
Na današnji dan 1929. godine zasnovana je država Vatikan potpisivanjem znamenitih Lateranskih ugovora između Svete Stolice i Italije. Tim je ugovorima nakon mnogo godina konačno riješeno pitanje papinske države koju je Kraljevina Italija okupirala još u 19. stoljeću. Pape su Lateranskim ugovorima dobili točno definirani nezavisni i suvereni teritorij nad kojim su vladali. Država Vatikan danas je po površini i po broju stanovnika najmanja država na svijetu. Naime, površina joj iznosi 44 hektara, a broj stanovnika kreće se oko broja 800.

Svjetski dan bolesnika
Današnji dan od 1992. godine obilježava se kao Svjetski dan bolesnika. Utemeljen od strane Pape Ivana Pavla II., Svjetski dan bolesnika ima za cilj senzibilizirati društvo na potrebe bolesnika, te im osigurati bolju zdravstvenu skrb.

Ivan Visin – prvi Hrvat koji je oplovio svijet
1852. godine Ivan Visin isplovio je iz Antwerpena na brodu Splendido. Kad je 7 godina kasnije doplovio u Trst, postao je prvi Hrvat koji je oplovio svijet. Učino je to za vlastiti račun i o vlastitu trošku.

Ajatolah Homeini preuzeo vlast u Iranu
Ajatolaha Homeini na današnji je dan, nakon što su iranske vojne snage proglasile neutralnost, 1979. godine proglasio kraj monarhije i uspostavio prijelaznu iransku vladu što se obilježava kao pobjeda islamske revolucije i početak islamske republike.

Nelson Mandela pušten iz zatvora
Južnoafrički vođa otpora apartheidu, Nelson Mandela, pušten je 1990. godine iz zatvora nakon 27 godina robije. Vođa Afričkog nacionalnog kongresa tri je godine kasnije primio Nobelovu nagradu za mir, a 1994. je na prvim multi-rasnim izborima izabran za predsjednika Južnoafričke republike.

Patentiran parobrod
Moreplovci su 1809. godine postali neovisniji od sile vjetra. Američki izumitelj Robert Fulton patentirao je parobrod, a iako je bio izrađivan i ranije, Fultonov brod je prvi doživio komercijalni uspjeh te se on smatra izumiteljem parobroda.

Prvo ukazanje u špilji u Lourdesu
Marie Bernarde Suobirous 1858. godine doživjela je prvo ukazanje u špilji u francuskom Lourdesu što je dovelo do inauguracije velikog francuskog svetišta 1873. godine.

Beatlesi započeli snimanje svog prvog albuma
1963. godine Beatlesi su započeli snimanje svojeg prvog albuma pod nazivom Please Please Me

Friedrich Ebert izabran za predsjednika republike Njemačke
1919. godine Friedrich Ebert izabran je za predsjednika republike u Njemačkoj.

Abdicirao Amadeo I.
1873. godine Španjolski kralj Amadeo I. abdicirao je, proglasio na Cortes Generales da je španjolski narod “neukrotiv” i zatim napustio zemlju.

Rođen Thomas Alva Edison
1847. godine rođen je Thomas Alva Edison, američki izumitelj i tehničar. Najpoznatiji njegovi izumi su mikrofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, stroj za pisanje, telegrafski aparat koji otipkava tiskana slova, kvadrupleks aparat, jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. Važan njegov izum je žarulja s niti od ugljena, koja je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća, prije izuma žarulje s metalnom niti. Edison je četvrti najplodniji izumitelj svih vremena, američkom patentnom birou prijavio je čak 1093 patenta.

Rođena Jennifer Aniston
1969. godine rođena je Jennifer Aniston, američka glumica koja je najpoznatija po svojoj ulozi u humorističnoj seriji Prijatelji (Rachel Green).

Rođen Sidney Sheldon
1917. godine rođen je Sidney Sheldon, američki književnik. Slavu je stekao tek u kasnim godinama života zahvaljujući romanima Master of the Game, The Other Side of Midnight i Rage of Angels koji su postali bestseleri.

Preminuo René Descartes
1650. godine preminuo je René Descartes, francuski filozof, fizičar i matematičar.

(www.icv.hr; Fotografija: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content