Na današnji dan: 12. veljače

Prijavljen prvi hrvatski patent
Na današnji dan 1876. godine Ferdinand Kovačević prijavio je prvi hrvatski patent. Radilo se o u tzv. dupleks vezi, izumu u telegrafiji, koji je omogućavao da se Morseovi znakovi istovremeno šalju u dva smjera po istoj žici. Patent je prijavljen u Beču pod rednim brojem 4353. Izumitelju i telegrafskom stručnjaku Ferdinandu Kovačeviću, koji je bio rodom iz Like, podignut je spomenik pred Tehničkim muzejom u Zagrebu.

Zagreb prekrio najdeblji snježni prekrivač
Na današnji dan 1929. godine Zagreb je dobio najdeblji sniježni pokrivač. Tijekom samo jedne noći napadao je u visini od punih 100 centimetara. U Gospiću je istog dana zabilježena najniža temperatura od –36 Celzijevih stupnjeva. Snijeg je pao čak i na otoku Krku, a zaledilo se i more u Kvarnerskom zaljevu.

Odsječena glava mladoj lady Jane Grey
Na današnji dan 1554. godine pogubljena je u Londonu lady Jane Grey, u dobi od 16 ili 17 godina. Slavna je po tome što je bila engleska kraljica s najkraćom vladavinom u povijesti. Često je se naziva “Deveto-dnevna kraljica” (“The Nine Days’ Queen”), jer je upravo tako dugo vladala Engleskom. Na prijestolje je došla nakon što ju je svojom nasljednicom u oporuci proglasio engleski kralj Edward VI. koji je umro u dobi od svega 15 godina. Nakon devet dana vladanja engleski su moćnici odlučili svrgnuti Jane. Zatvorena je u londonskom Toweru i čekala je smaknuće. Ona i njen mladi suprug Lord Guilford Dudley smaknuti su na današnji dan. Ustupak koji je nova kraljica Marija Tudor dala Jane Grey, kao svojoj rođakinji, bio je da ova bude smaknuta bez publike, u privatnim prostorima londonskog Towera.

Rođen Charles Darwin
1809. godine rođen je Charles Darwin, britanski biolog. Darwin je rođen kao peto dijete dobrostojeće engleske obitelji, otac mu je bio uspješni i imućni liječnik Robert Waring Darwin. Njegov pradjed s majčine strane bio je uspješni trgovac porculanskom i lončarskom robom Josiah Wedgwood, a pradjed s očeve strane bio je u 18. stoljeću dobro znani psiholog i učenjak Erasmus Darwin. Njegov je djed, Erasmus Darwin, također liječnik, stekao svjetski ugled svojim poetičnim opisima prirodnog svijeta. Charles Darwin autor je prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodnog odabira. Ta teorija je po njemu dobila i naziv darvinizam.

Preminuo Immanuel Kant
1804. godine preminuo je Immanuel Kant, njemački filozof. Rođen je kao četvrto od jedanaestoro djece. Svoj cijeli život proveo je u Königsbergu, tadašnjem glavnom gradu Istočne Pruske. Kant je studirao filozofiju na tamošnjem sveučilištu i kasnije postao profesor filozofije. Kant je imao velik utjecaj na romantičke i idealističke filozofe devetnaestog stoljeća, njegov je rad bio polazna točka za Hegela. Zajedno je sa Hegelom, Fichteom i Schellingom svrstan među klasične njemačke idealiste, ali je on osobno još svrstan pod transcedentalni idealizam. Kantova se filozofija može podijeliti u dva dijela: predkritičko i kritičko razdoblje. U predkritičkom razdoblju Kant se bavi materijalističkim tumačenjem svijeta. Svoju teoriju o nastanku svemira iznio je u djelu „Opća povijest prirode i teorija neba“. U ovom djelu je Kant predvidio postojanje planete Uran, koja je kasnije 1881. godine i otkrivena. U kritičkom periodu on daje kritiku prethodne filozofije i filozofije svojih prethodnika, te tako potpuno prelazi na idealizam. U ovom periodu napisao je svoja najveća djela: Kritika čistog uma (Što mogu znati?), Kritika praktičkog uma (Što trebam činiti?) i Kritika snage suda (Čemu se mogu nadati?) i time dajući odgovor na pitanje: Što je čovjek? Najpoznatije Kantovo djelo je knjiga Kritika čistog uma objavljeno je 1781. Svoj način razmišljanja Kant je nazivao kritikom, a ne filozofijom. Rekao je da je kritika priprema za uspostavu prave filozofije.

(www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content