Sanja Bošnjak: Županijska je uprava u top formi, dišemo punim plućima i spremni smo za nove uspjehe

Prva zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak nakon odlaska Tomislava Tolušića na mjesto ministra regionalnoga razvoja i fondova EU postala je obnašateljica dužnosti župana. Nakon što je Tomislav Tolušić potvrđen kao ministar regionalnoga razvoja i fondova EU u Vladi premijera Tihomira Oreškovića, prema članku 40.d. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ako je prestanak mandata župana nastupio nakon isteka dvije godine mandata, neće se raspisati prijevremeni izbori, a dužnost župana do kraja mandata obnašat će njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim. Ako župan ima više zamjenika, dužnost župana obnašat će zamjenik koji je na kandidaturi za župana bio prvi naveden iza kandidata za župana.

Što za Vas znači preuzimanje dužnosti obnašateljice dužnosti župana VPŽ?

Za mene je to, naravno, velika čast i ponos jer je općenito vrlo malo žena u politici, određeni broj žena stigne do famoznog „staklenog stropa“, ali samo je mali broj u samom vrhu. Ovo je pravi dokaz da se u ovoj županiji rad cijeni i da se radom može napredovati u karijeri. Upravo na dan kad smo interno saznali vijest da je mandatar potvrdio Tomislava Tolušića za ministra, napunila sam 13 godina rada u Virovitičko-podravskoj županiji. Sigurno da tada, 2003. godine, nisam ni slutila da ću jednog dana biti „županica“, ali sam svih ovih godina, bez obzira na radna mjesta i funkcije unutar Županije i njenih institucija, proaktivno radila, predlagala svojim šefovima nove programe i projekte, netko je to vidio i prihvatio u većoj mjeri, netko u manjoj. Definitivno je Tomislav Tolušić prvi u cijelosti vidio, ne samo moj potencijal, već i prepoznao EU fondove kao budućnost ove županije.

POZNAJEM SVAKU OPĆINU I SVA TRI NAŠA GRADA, APSOLUTNO SAM UPOZNATA SA SVIM NJIHOVIM PROBLEMIMA I SPECIFIČNOSTIMA

Vaš dosadašnji rad bazirao se upravo na razvoju Virovitičko-podravske županije u svim njenim segmentima.

Oduvijek sam smatrala Virovitičko-podravsku županiju u cjelini svojom. Rođena sam u Orahovici, odrasla u Zdencima, školovala se u Osijeku, već 19 godinu živim u Slatini i evo 13 godina putujem s radošću na posao u Viroviticu. Poznajem svaku općinu i sva tri naša grada, apsolutno sam upoznata sa svim njihovim problemima i specifičnostima, surađivala sam s njima još od prijave prvih projekata na bivši Fond za regionalni razvoj RH preko EIB projekata i konačno projekata koje smo odradili putem Razvojne agencije VIDRA. Godinama sam im govorila o mogućnostima koje će nam donijeti EU fondovi, zašto im treba umrežavanje kroz LAG-ove i evo sada nakon 8 godina imamo mrežu potpornih institucija kroz dvije gradske lokalne agencije, poduzetnički inkubator, tri LAG-a i naravno VIDRA-u kao regionalnog koordinatora svih EU programa i projekata u županiji.

Kad smo krenuli 2008. godine imali smo preustrojenu županijsku razvojnu agenciju iz Županijskog centra za poduzetništvo koja se, nažalost, u svom obliku nije mogla nositi s novim trendovima. Osnovali smo 2008. godine Razvojnu agenciju VIDRA i krenuli raditi intenzivno 2009.godine kada su se pojavili prvi EU natječaji iz prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska. Tada nas je bilo četvero djelatnika u agenciji. Dotad smo u cijeloj županiji imali samo dva EU projekta financirana iz PHARE programa – poduzetničku zonu Turbina u gradu Slatini i soft projekt same županije koji se odnosio na izradu dokumentacije za revitalizaciju Križnice u Pitomači.

VIDRA JE RESPEKTABILNA AGENCIJA S DVADESETAK ZAPOSLENIH VISOKOOBRAZOVANIH OSOBA RAZNIH PROFILA, SPREMNA ODGOVORITI NA SVE TRENDOVE U EU PROGRAMIMA I PREPONOSNA SAM NA NJU

Dužnost ravnateljice Razvojne agencije VIDRA zasigurno je imala veliku ulogu da date svoj doprinos razvoju županije.

– Bila sam ravnateljica VIDRA-e pet i pol godina i na taj dio svoje karijere izuzetno sam ponosna. Uz bezrezervnu potporu župana Tolušića, puni entuzijazma počeli smo pisati EU projekte, projekte za razna ministarstva, prenosili svoja znanja drugima u školama i općinama. Moram reći da sve što znamo i znaju sada ljudi u Razvojnoj agenciji VIDRA, naučili smo na najteži način – samostalno i radom jer nismo imali nikakvu tehničku pomoć konzultanata, poput nekih drugih županija. 2011. godine VIDRA je dobila nagradu za najbolju razvojnu agenciju u Hrvatskoj jer smo na tadašnji drugi natječaj prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska prijavili 15 projekata, a odobreno je 14 projekata koje smo provodili nas troje s nešto više godina radnog iskustva i četvero vježbenika. No, uspjeli smo i tu je krenuo puni uzlet. Danas je VIDRA respektabilna agencija s dvadesetak zaposlenih visokoobrazovanih osoba raznih profila, spremna odgovoriti na sve trendove u EU programima i preponosna sam na nju. Dvojili smo hoćemo li ići u posebnu energetsku agenciju po uzoru na neke agencije iz sjeverozapadne Hrvatske, no bilo je jednostavnije ustrojiti odjel za energetske projekte u VIDRA-i, educirati ih i oni su apsolutno spremni odgovoriti na izazove u svim projektima energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Koji je bio Vaš prvi korak od preuzimanja nove dužnosti?

– Ovih sam dana, po preuzimanju dužnosti obnašateljice župana, obavila razgovore sa svim pročelnicima i ravnateljima ustanova županije kako bih se detaljnije upoznala s tekućim poslovima i problematikom. Sazvala sam i koordinaciju svih potpornih institucija županije kako bismo mogli razmijeniti informacije o planiranim projektima da ne bi došlo do preklapanja istih aktivnosti i kako bi svi učinkovitije iskoristili EU fondove u cijeloj županiji. Naravno da će tu VIDRA, kao regionalni koordinator temeljem Zakona o regionalnom razvoju, ponijeti najveću ulogu.

Kakva je bila Vaša politička aktivnost u početcima, odnosno kakva je sada?

Do izbora 2013. godine nisam bila politički aktivna, iako je moja opredijeljenost za politiku i svjetonazor HDZ-a još od 1990. godine. Tih ranih ’90-ih sam voditeljski odradila nekoliko izbornih skupova HDZ-a u Orahovici za parlamentarne izbore 1992. i lokalne kada je kandidat bio Stjepan Mikolčić. Moram reći da je najveći utjecaj na moje političke poglede imao moj otac koji mi je od malih nogu pričao o Hrvatskom proljeću, događajima koji su obilježili hrvatsku povijest u bivšoj državi, a o kojima nismo učili u školi. Znala sam kao tinejdžerica za Križni put, ali i o dioničkom poslovanju poduzeća u Njemačkoj uspoređujući ga s tadašnjim političko-gospodarskim sustavom. Moji roditelji i obitelj moja su najveća podrška i snaga. Do kraja mandata 2017. godine radit ću na zacrtanim programima moje stranke s kojima smo i dobili povjerenje građana županije, a računam na pomoć i našeg saborskog zastupnika Josipa Đakića i, naravno, ministra Tolušića. Tim više mi je stalo da svi naši projekti budu uredni i po svim pravilima struke kao i dosad.

EU FONDOVI SU TU RADI PODUZETNIKA I JAČANJA NJIHOVE KONKURENTNOSTI I BEZ OBZIRA KOLIKO SLOŽENA BILA PROCEDURA, KROZ EU FONDOVE MOGU POVEĆATI SVOJE PROIZVODNE KAPACITETE

Razvoj poduzetništva i poljoprivrede zasigurno je nešto na što ćete posebno staviti naglasak vašeg djelovanja.

– Do kraja ove godine završit ćemo Panonski drvni centar kompetencija na koji ćemo se morati dugoročno koncentrirati u smislu održivosti projekta. To znači intenzivan rad s malim poduzetnicima u drvoprerađivačkom sektoru cijele kontinentalne Hrvatske i susjednim nam zemljama kako bismo im približili usluge koje će im Centar moći pružati. Tu je i naša mreža inkubatora (Orahovica, Slatina i Pitomača) s kojom želimo potaknuti i ohrabriti mlade za svijet poduzetništva jer mi, nažalost, kao poljoprivredna županija i to u radno-intenzivnoj poljoprivredi, jedino stvaranjem novih start-up poduzetnika možemo raditi na povećanju radnih mjesta i konkurentnosti županije. Bilo bi lijepo da imamo više mladih poduzetnika u ICT sektoru kao što je npr. Plava tvornica, ali svaka proizvodnja i uslužna djelatnost više je no dobrodošla. Ostaje nam i projekt Sirane ili Centra za mliječne proizvode koji jednostavno nismo imali gdje prijaviti na EU natječaje jer ih još nije bilo. Dugo smo čekali strukturne fondove EU, vidjeli izvrsne projekte po EU, radili ono što je primjenjivo u našoj županiji, ali, nažalost, prethodno Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova nije kvalitetno ispregovaralo ovo kohezijsko razdoblje 2014.-2020.

Uvijek tu volim reći da nam EU kroz svoje ciljeve nudi kolače, a mi željni kruha, nudi nano tehnologije našim poduzetnicima, a mi na „opremi iz Jugoturbine“, iako imamo izvrsnih poduzetnika europskog nivoa. Da ne kažem koliko se još mora raditi na promjeni svijesti poduzetnika da su EU fondovi tu radi njih i jačanja njihove konkurentnosti, da bez obzira koliko složena bila procedura koja će se sigurno sada nastojati pojednostaviti i unificirati, EU fondovima mogu povećati svoje proizvodne kapacitete, nabaviti nove strojeve, raditi na istraživanju tržišta i naravno na novim inovativnim proizvodima u suradnji s istraživačkim institutima. Upravo na tom tragu nastali su naši strateški projekti. Namjera mi je posjetiti većinu naših proizvodnih poduzetnika i većih poljoprivrednika, kako bismo im približili rad županijskih službi koje znaju da projekti poduzetnika ili za razvoj poduzetništva imaju prioritet.

Jedno od Vaših težišta bit će školstvo i zdravstvo.

– U segmentu školstva nastavit ćemo s podizanjem pedagoških standarda u našim osnovnim i srednjim školama, kao i na VŠMTI. U planu je izgradnja nove strukovne škole u Virovitici i Orahovici za koju preprojektiramo dokumentaciju iz osnovne u strukovnu jer sukladno Strategiji razvoja strukovnog obrazovanja u EU prenesenih u nacionalni OP za regionalnu konkurentnost i koheziju, ne bismo ju mogli financirati kao osnovnu iz EU fondova. Najveći izazov predosjećam u sektoru zdravstva. Projekte koje smo pokrenuli s našim županijskim Domom zdravlja realizirat ćemo kao što smo i planirali (ambulanta u Zdencima i Novoj Bukovici) te poboljšati energetsku učinkovitost u drugim mjesnim ambulantama (Gradina, Pitomača, Slatina i Orahovica), dok se planiraju i neke nove.
Iskazujete li optimizam u daljnjem radu Županijske uprave i Vas osobno?

– Smatram da smo kao Županijska uprava itekako bili uspješni dosad i da ćemo nastaviti još bolje i ubrzanijim tempom. Godinama smo strateški planirali naše projekte poput kurije Janković u Kapeli Dvoru i dvoraca Janković u Suhopolju i Cabuni u svrhu razvoja turizma u ruralnim prostorima i vjerujem da ćemo ih i uspjeti realizirati do kraja 2020., s tim da je uređenje kurije pri samom kraju. Kaže jedna pametna izreka: „Oni koji se penju stepenicama uspjeha, ne žale se da su ostali bez daha“. Županijska je uprava u top formi, dišemo punim plućima i spremni smo za nove uspjehe – zaključila je na kraju razgovora obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak. Opširnije u Virovitičkom listu. (www.icv.hr, bs, foto: Ivan Š.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content