Na današnji dan: 28. travnja

Stipe Drviš postao svjetski prvak u profesionalnom boksu u poluteškoj kategoriji po inačici WBA
Stipe Drviš postao je svjetski prvak u svojoj drugoj borbi za svjetski naslov na današnji dan 2007. godine, kada je opet pobijedio Silvia Branca. Ubrzo nakon osvajanja naslova prvaka, izjavio je da se želi povući iz boksa. Dana 16. prosinca, Stipe je ozlijeđen i nemotiviran, znajući da mu je to posljednja borba u karijeri, izgubio naslov svjetskog prvaka, u Perthu protiv domaćeg boksača Dannya Greena. Drviš se nakon borbe, definitivno povukao iz boksa.

Dogodila se pobuna na brodu Bounty
Na današnji dan 1789. godine dogodila se na Tihom oceanu slavna pobuna na brodu Bounty. Brod se nalazio blizu otočja Tonga, kad je pobunjena posada broda na čelu s zamjenikom zapovjednika Fletcherom Christianom (glumili su ga Clark Gable, Marlon Brando i Mel Gibson) ušla u kabinu zapovjednika Williama Bligha (glumio ga je npr. Anthony Hopkins) i pod oružjem ga izvela na palubu u noćnoj košulji. Od ukupno 44 čovjeka na brodu, 19 ih je pristalo uz pobunjenike, 22 su ostala vjerna Blighu, a dvojica su bila neutralna. Pobunjenici su prisilili Bligha i 18 njegovih ljudi da se ukrcaju u čamac i ostavili su ih usred oceana. Bligh i njegova posada u čamcu dužine samo 7 metara prevalili su nevjerojatnih 6710 kilometara u 47 dana, sve dok nisu došli do civilizacije na otoku Timor. Putem su ih progonili kanibali, a Bligh je za navigaciju u čamcu imao samo džepni sat i kvadrant, bez ikakvih pomorskih karata i kompasa! Uspio je doći u Englesku i prijaviti pobunu Admiralitetu. U međuvremenu su pobunjenici otplovili s Bountyjem na Tahiti po žene i stoku. Uzeli su 11 žena, ukljućujući jednu s dojenčetom. Na kraju su završili na otoku Pitcairn gdje su osnovali naseobinu čiji je poglavar bio Fletcher Christian. Međutim, izbila je pobuna u kojoj je on ubijen. Nadživjela ga je njegova tahićanska supruga Maimiti koja mu je rodila sina po imenu Thursday October Christian. Posljednji pobunjenik koji je preživio bio je John Adams, koji je dobio britansko pomilovanje. Potomci pobunjenika i njihovih tahićanskih supuga i danas žive na otoku Pitcairn. Neki od stanovnika otoka čak nose prezime Christian, dakle potomci su vođe pobunjenika.

Japan vratio neovisnost nakon Drugog svjetskog rata
Stupanjem na snagu sporazuma iz San Francisca Japan je 1952. godine još jednom postao nezavisna država. Nakon kapitulacije 14. kolovoza 1945., što je označilo kraja 2. svjetskog rata, Japan je okupiran od strane savezničkih snaga, poglavito SAD-a, a vrhovnim zapovjednikom okupacijskih snaga proglašen je general Douglas MacArthur. Iako su tijekom skoro sedmogodišnje okupacije Japana postignut napredak zemlje koja je demilitarizirana, obnovljena i demokratizirana, često se zanemaruju negativne posljedice tog čina. Tako su se primjerice nakon kapitulacije zaredala brojna pristrana suđenja navodnim ratnim zločincima, silovano je više tisuća žena i djevojčica, uništen je velik broj neprocjenjivih povijesnih artefakata, uvedena je cenzura kako bi se prikrili svi zločini okupatora, a kada se zemlja dovoljno oporavila provedena je i djelomična deindustrijalizacija kako bi se sačuvalo američke ekonomske interese i nadmoć nad tim područjem svijeta.

Dennis Tito postao prvim svemirskim turistom
Diplomirani aeronautičar i magistar inženjerskih znanosti Dennis Tito 2001. godine proslavio se postavši prvim svemirskim turistom. Tito je Radio je kao znanstvenik u NASA-i, a 1972. osnovao je svoju tvrtku za investicijski management Wilshire Associates, sa sjedištemu Santa Monici u Kaliforniji. Obogatio se i poželio ostvariti san leta u svemir za što je bio spreman platiti veliku sumu novca. Kako mu NASA to nije odobrila obratio se Rusima koji su pristali za cijenu od 20 milijuna dolara. Prošao je test fizičkih sposbnosti i osnovnu obuku, te je 2001. poletio u svemir letjelicom Sojuz TN-32. Pristao je na međunarodnu svemirsku stanicu Mir na kojoj je u orbiti proveo ukupno sedam dana, 22 sata i 4 minute.

Rođen Jack Nicholson
1937. godine rođen je Jack Nicholson, američki filmski glumac i redatelj. Nicholson je 12 puta bio nominiran za Oscara i osvojio triput (dva puta za najboljeg glumca i jednom za sporednog). Izjednačen je s Walterom Brennanom po broju glumačkih pobjeda kod glumaca (tri), te je ukupno drugi iza Katharine Hepburn (četiri). On je i jedan od dva glumca koji je bio nominiran za Oscara (za glavnu ili sporednu ulogu) u svakom desetljeću od šezdesetih; drugi je Michael Caine. Osvojio je sedam Zlatnih globusa te 2001. godine primio Počasnu nagradu Kennedy centra. 1994. godine postao je najmlađi glumac kojem je Američki filmski institut dodijelio nagradu za životno djelo. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima “Kineska četvrt”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Isijavanje Stanleyja Kubricka”, “Bolje ne može”, “Batman” Tima Burtona i “Pokojni” Martina Scorsesea.

(www.icv.hr, mh; Fotografija: Jurica Galoić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content