OŠ Eugena Kumičića Slatina uspješno provodi pilot projekt “e-škole – Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”

Hrvatska akademska i istraživačka mreža Carnet pokrenula je 2015. godine projekt “e-škole – Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”. Cilj projekta je cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće, odnosno osnaživanje učitelja u korištenju tehnologije, kao i učenika kako bi bili konkurentni na tržištu rada i motivirani za cjeloživotno učenje. Ukupna vrijednost projekta je 307 milijuna kuna. Obje faze financiraju se većim dijelom (85 posto) iz strukturnih fondova Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Europski fond za regionalni razvoj te iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Europski socijalni fond.

Prijaviti su se mogle sve osnovne škole, kao i srednje u kojima se predaju STEM predmeti (matematika, kemija, fizika i biologija). Na natječaj se javilo ukupno 720 škola, a izabrano je njih 150. Od tih 150 škola njih 20 je odabrano da uđe u pilot projekt, a među njima je i Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina.

U školi se s realizacijom projekta krenulo 15. siječnja, odnosno na početku drugog polugodišta. Prvi korak bio je osiguravanje infrastrukturnih preduvjeta za realizaciju pilot projekta. Važno je napomenuti da u projektu osim matične škole u Slatini sudjeluju i područne: Bakić, Josipovo, Gornji Miholjac, Vaška i Novaki. Potom je slijedilo opremanje učionica i osoblja. STEM učitelji su dobili tzv. hibridna računala, ravnatelji i stručni suradnici prijenosna računala te ostalo nastavno osoblje tablete ili prijenosna računala.

Također su opremljene dvije učionice s ekranima na dodir (tzv. pametne ploče), računalima i zvučnicima te s 30 tableta za učenike. Riječ je o interaktivnim učionicama u kojima učitelji imaju mogućnost kontroliranja rada djece. Isto tako postoji mogućnost uključivanja u obrazovne webinare te praćenja aktivnosti koje se provode u ostalim školama uključenim u pilot projekt. Svrha nteraktivne nastave je problemsko rješavanje zadaća, odnosno razvijanje kritičkog mišljenja, a učitelj je pritom moderator. Učenici na takav način zapravo uče kroz natjecanje i “igru”.

Dakle, cilj projekta nije samo opremanje škole, već u prvom redu korištenje ICT tehnologija u radu s djecom, stoga je i sugestija pri prijavi bila da se ne ograniči samo na STEM učitelje, već da i ostali koriste tu tehnologiju, a sve sve to s ciljem razvijanja generičkih kompetencija koje djeca u 21. stoljeću trebaju imati. Informatika kao predmet više nije dovoljna za stjecanje digitalne zrelosti.

Kroz ovaj projekt educirani su učitelji za korištenje opreme, kao i informatičar koji pruža tehničku podršku. Osim edukacije učitelja i ravnatelja, bit će educirano i administrativno osoblje jer se želi omogućiti primjena programa ERP, odnosno sve škole koje sudjeluju u projektu će biti umrežene te će na taj način i stručno osoblje lakše komunicirati, ne samo međusobno, već i s osnivačem te ministarstvom – naglasila je ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Božica Majhen.

Carnet će također u sklopu projekta izraditi repozitorij, odnosno na jednom će se mjestu nalaziti različiti alati kako bi učitelji mogli izrađivati scenarije učenja i digitalne obrazovne sadržaje za određene predmete.

Važno je napomenuti da je OŠ Eugena Kumičića Slatina ušla digitalno spremna u projekt. Škola je u sklopu prijašnjeg projekta stvorila portal koji se zove e-škola, a svrha mu je da učitelji, kao i partneri na projektu, stvaraju bazu sa sadržajima i materijalima. Također, škola već dvije godine provodi e-dnevnik, a osim Carnet-ove opreme ima četiri interaktivne ploče još iz prijašnjeg projekta. Osim dva pametna ekrana i četiri interaktivne ploče, svaka učionica ima laptop, projektor i platno, tako da je cijela škola umrežena, što je i neophodno za provođenje e-dnevnika – rekla je koordinatorica projekta “e-škole” u Osnovnoj školi Eugena Kumičića Sanela Jukić.

Carnet-ova oprema koja se koristi tijekom provedbe projekta (od 2015. do 2018. godine) nakon njegova privođenja kraju prelazi u vlasništvo škole ili osnivača, ovisno o dogovoru.

(www.vpz.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content