Virovitički list: Virovitičanin Kruno Tomljanović istrčao jednu od 18 najprestižnijih ultra trail utrka na svijetu “100 milja Istre”

Kruno Tomljanović već se deset godina bavi trčanjem. Ove godine visoko je podigao ljestvicu te nakon što je prošle godine istrčao 65 kilometara dugu stazu ultra trail utrke 100 milja Istre, Kruno je istrčao 171 kilometar u Istri.

– Trail trčanje jest trčanje u prirodi po obilježenim putevima i stazama. Ultra utrka svaka je utrka duža od klasičnog olimpijskom maratona (42 kilometra) – ističe Kruno te nastavlja:

– Utrka je počela u Labinu, a završila u Umagu i duga je 171 kilometar sa 7 120 metara uspona i 7 400 metara silaska, što je ekvivalent peterostrukog uspona na Učku s razine mora. Prolazila je kroz istarske dragulje poput Huma i Motovuna. Vremenski limit za prolazak staze iznosio je 48 sati, a od ove godine održava se u sklopu Ultra World Toura što znači da je postala jedna od 18 najprestižnijih utrka ovog tipa na svijetu. Uz ovu utrku održavaju se i kraće utrke na 49, 69 i 110 kilometara. Ove je godine nastupilo oko 1 000 natjecatelja iz 41 zemlje s pet kontinenata.

vle trkac 1100 MILJA ISTRČAO JE ZA 46 SATI, 58 MINUTA I 40 SEKUNDI, PRIPREME SU TRAJALE 5 MJESECI

Trebalo mi je 46 sati, 58 minuta i 40 sekundi da završim na 173. mjestu u muškoj konkurenciji od 270 startera, a prošle sam godine nastupio na utrci od 65 kilometara.
Ovaj 43-godišnjak za “100 milja Istre” pripremao se od sredine prosinca prošle godine.
– Pripremao sam se pet mjeseci. U tom periodu istrčao sam oko 1 250 kilometara na asfaltu, zemlji i traci za trčanje i odradio sam 40 treninga snage. Uz to moraš znati prepoznati svoje mogućnosti i potencijale, ali i slabosti. Sve ovo potrebno je da se upišeš u listu finišera ove utrke. – kazao nam je Kruno koji dnevno u prosjeku trči sat i pol do dva te ističe kako to radi četiri puta tjedno.

– To je vrijeme potrebno da odgledate dvije epizode neke serije na TV-u, znači može se. Trčim već oko deset godina. Posljednje četiri sezone idem na utrke. Istrčao sam nekoliko ultra trail utrka, dva klasična maratona i desetak polumaratona, od kojih su i tri polumaratona Barcs – Virovitica. Član sam kluba pustolovnih sportova Baraber Belišće i za njih se natječem u Trek & trail ligi. Trčanje zaokuplja sva naša osjetila, to je uistinu prilika za povezivanje s prirodom. Trčanje i istraživanje slobode način je da se riješim dnevnog stresa. To nije tisuću puta ponovljeni pokret kako se čini, već je svaki korak improvizacija koja me čini sretnijim. – rekao je Tomljanović koji je iskoristio ovu priliku da zahvali svima koji su mu pomogli u ovoj utrci.

– Na kraju zahvalio bih svom timu na čelu s Marikom Marić koji me je uporno pratio tijekom cijele utrke, brinuo o tome što ću piti i jesti, kako da ostanem budan, trebam li masažu ili ne. Bez njih ništa od ovog ne bi bilo. Hvala im još jednom! (www.icv.hr; vle; foto: Dejan Hren)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content