Na današnji dan: 11. svibnja

Indija izvršila testiranje svoje najjače nuklearne bombe
Na današnji dan 1998. godine Indija je po vlastitim navodima izvršila testiranje svoje najjače nuklearne bombe do tada. Radilo se navodno o bombi termonuklearnog tipa, što znači da se energija oslobađala i na principu atomske fuzije (spajanja atomskih jezgri). Takve su bombe, kao što je poznato, znatno jače od običnih fizijskih bombi u kojima se energija oslobađa samo pomoću cijepanja atoma (nuklearne fizije). Termonuklearne bombe redovito iskorištavaju fizijsku atomsku bombu kao svoj prvi stupanj (svojevrsni “upaljač”). Kad klasična fizijska nuklearna reakcija oslobodi dovoljno visoku temperaturu, može doći do fuzije lakih elemenata smještenih u sloju oko jezgre tj. u drugom stupnju bombe. Fuzija proizvede višestruko jaču eksploziju, teoretski i 1000 puta snažniju nego što bi je dala sama fizijska jezgra. Indija je tu bombu testirala, dakako, u najpustijem dijelu svog teritorija. Riječ je o poznatoj pustinji Thar, nedaleko od indijsko-pakistanske granice. Točno mjesto na kojem je izvršen test zove se “Testno područje Pokhran” i nalazi se u srcu pustinje Thar, oko 80 kilometara od granice s Pakistanom. Zanimljivo je da su tu prvu termonuklearnu bombu Indijci nazvali “Shakti I”. Naime, riječ “shakti” na sanskrtu znači “moć”, “sila” ili “energija”, i to ne bilo kakva, nego osobita kreativna energija ženskog tipa. Snaga eksplozije bombe “Shakti I” bila je između 45 i 58 kilotona, što je višestruko snažnije od bombe bačene na Hirošimu.

Posvećen Konstantinopol
Novi glavni grad Rimskog carstva Konstantinopol, posvećen je 330. godine. Najstarije ime za ovaj grad, ono koje su mu dodijelili grčki kolonisti iz Megare jest Bizantion. Jedno kratko vrijeme u 3. stoljeću, grad je nosio ime Augusta Antonina koje mu je dao car Septimije Sever u čast svoga sina. Kad je Konstantin Veliki grad učinio istočnom prijestolnicom Carstva, grad se nazivao Drugi Rim, a od 5. stoljeća koristio se i naziv Novi Rim. Uskoro se počeo koristiti naziv Konstantinopol ili Konstantinopolis što znači Konstantinov grad. Osim ovog naziva, u Bizantu se često grad oslovljavao kao ‘Kraljica gradova’, a u kolokvijalnom govoru obično se koristio samo naziv ‘Grad’.

Osnovana tvrtka Mercedes-Benz
Gottlieb Daimler i Carl Benz 1924. godine osnovali su tvrtku Mercedes-Benz. Počeci tvrtke sežu u osamdesete godine 19. stoljeća, kada su dvojica poduzetnih izumitelja neovisno izumili automobile pokretane motorima s unutarnjim izgaranjem. Daimler je radio s Wilhelmom Maybachom, s kojim je izumio i četverotaktni motor, u Cannstattu pokraj Stuttgarta, dok je Benz svoju radionicu imao u Mannheimu, a ne postoji zapis da su se oba izumitelja ikad upoznala. Naziv Mercedes potječe iz 1900. kada je austrijsko-mađarski diplomat i trgovac automobilima Emil Jellinek od Daimlerove tvrtke naručio 36 automobila, te zatražio da se ih nazove po njegovoj kćeri Mercedes Jellinek. 1902. ime Mercedes je zaštićeno kao naziv marke dok je trokraka zvijezda, koja simbolizira Daimlerovu ideju o proizvodnji prometala za promet zemljom, zrakom i vodom, kao zaštitni znak uvedena 1909., te se od 1910. njome označuju svi proizvodi tvrtke. 1926. Daimlerova i Benzova tvrtka se ujedinjuju u tvrtku nazvanu Daimler-Benz AG iz čega je kasnije nastao današnji naziv Mercedes-Benz.

Osnovan AMPAS
Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS), organizacija posvećena proučavanju i promociji filmskih umjetnosti i znanosti, osnovana je 1927. godine. Začetnik ideje o akademiji bio je Louis B. Mayer, vlasnik i direktor Metro-Goldwyn-Mayera (MGM). Svoju ideju o organizaciji on je podijelio sa suradnicima, glumcem Conradom Nagelom, redateljem Fredom Niblom i direktorom Udruge filmskih producenata Fredom Beetsonom, kojima se prijedlog svidio te je za 11. siječnja 1927. godine sazvan sastanak ljudi iz ‘branše’. Na svečanom sastanku u hotelu Ambassador u Los Angelesu 36 sudionika složilo se s Mayerovim prijedlozima te se taj večernji banket smatra osnivačkom skupštinom AMPAS-a na kojoj je izabran i prvi predsjednik, Douglas Fairbanks, Sr. Određeno je kako članovi akademije mogu biti jedino glumci, redatelji, scenaristi, filmski tehničari i producenti. Među prvim stvarima koje je predsjednik predložio bilo je pokretanje godišnje dodjele nagrada za istaknuta postignuća u filmskoj industriji. Nakon jedne godine utvrđen je sustav glasovanja i izbora dobitnika nagrada akademije koje danas poznajemo pod nazivom Oscar.

Rođen Salvador Dalí
1904. godine rođen je Salvador Dali, španjolski slikar. Dalí je u povijesti zapamćen po svojim snažnim i bizarnim slikama, te kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. No, unatoč njegovom jedinstvenom načinu slikanja, mnogi stručnjaci upravo taj način atributiraju utjecaju renesansnih majstora. Među njegovim enormnim opusom ipak je najpoznatija njegova slika “Postojanost pamćenja (Mekani satovi)” dovršena 1931. godine, koja je, osim po svojoj iznimnoj umjetničkoj vrijednosti, poznata po tome što je korištena u mnogim igranim i animiranim filmovima. Svoje umjetničke ambicije, Dalí je usmjerio i na fotografiju, dizajn, književnost i snimanje filmova. Surađivao je i s Waltom Disneyjem na nikad dovršenom, za Oscara nominiranom animiranom filmu pod nazivom Destino, koji je dovršen i izdan tek 2003. godine. Na području igranog filma surađivao je sa slavnim Alfredom Hitchcockom na filmu Začarana iz 1945. godine za koji je napravio slavnu scenu sna, a sa svojim prijateljem, redateljem Luisom Buñuelom surađivao je (scenarij i gluma) na avangardnim filmovima Andaluzijski pas i Zlatno doba.

(www.icv.hr, Foto:Wikipedija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content