Na današnji dan: 28. svibanj

Otvorena Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Na današnji dan 1995. godine otvorena je jedna od najreprezentativnijih javnih zgrada u Zagrebu – Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Prije preseljenja u novu zgradu knjižnica je bila smještena u secesijskoj zgradi na Marulićevom trgu iz 1913. godine (danas Hrvatski državni arhiv). Kamen temeljac za novu zgradu postavili su još 1988. godine akademici Andro Mohorovičić i Ivan Jurković. Zgradu su projektirali hrvatski arhitekti Velimir Neidhardt, Davor Mance, Zvonimir Krznarić i Marijan Hržić. Nova zgrada NSK ogromnih je dimenzija – ukupno ima 44,432 kvadratna metra. Daleko je najveća knjižnica u Hrvatskoj i sadrži oko 3 milijuna svezaka knjiga. U zgradi NSK danas se čuvaju neprocjenjiva hrvatska nacionalna blaga – poput starih kodeksa na pergameni. NSK čuva i primjerke prve hrvatske tiskane knjige – “Misala po zakonu rimskog dvora” iz 1483. godine.

Održano prvo postrojavanje Zbora narodne garde
Na današnji dan 1991. godine održan je na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu povijesni događaj prvog postrojavanja Zbora narodne garde (ZNG). Danas se kao uspomena na taj događaj 28. svibnja slavi kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Postrojbe Zbora narodne garde činile su začetak buduće Hrvatske vojske (HV) i bile su odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Republici Hrvatskoj. Jedinicama ZNG zapovijedalo je Ministarstvo obrane, a formalno su bile ustrojene u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova. ZNG je prema prvim planovima trebao imati Zapovjedništvo, četiri djelatne brigade, 16 pričuvnih brigada i devet pričuvnih samostalnih bataljuna. Na prepuni stadion u Kranjčevićevoj prvo su izašli sinjski alkari. Zatim je na binu došao predsjednik dr. Franjo Tuđman i najviši državni službenici. Pred njima su zatim redom defilirali vojnici. Prva jedinica bila je počasna garda predsjednika republike u povijesnim odorama. Zatim su na stadion pristizale postrojbe u vojnim i policijskim uniformama. Kad su sve jedinice postrojene položena je prisega. Brigadama ZNG-a zatim su podijeljene zastave. Predsjednik Tuđman održao je govor, a nakon toga održan je prigodni program u kojem su nastupali hrvatski folklorni ansambli.

Rođene prve svjetske petorke koje su preživjele djetinjstvo
Pokraj Callendera u Ontariu 1934. godine rođene su petorke Dionne, prve svjetske petorke koje su preživjele djetinjstvo. Uz to, kćeri Oliva i Elzire Dionne prve su i jedine jednojajčane ženske petorke zabilježene u svijetu. Annette Lillian Marie, Cécile Marie Emilda, Émilie Marie Jeanne, Marie Reina Alma i Yvonne Edouilda Marie, rođene su dva mjeseca prerano, a obitelj do tog trenutka nije niti slutila da čeka pet prinova. Redoslijed kojim su rođene nije poznat, a liječnik i dvije babice koje su ih porodile prvih nekoliko dana nisu vjerovali da će bebe preživjeti. No, kako su se i majka i kćeri oporavile i dobro napredovale, a vijest o njima se širila u priču se upetljala vlada države Ontario, proglasila roditelje nesposobnima, stavila djecu pod svoju zaštitu do 18. rođendana, a skrbništvo nad djecom predala liječniku koji ih je porodio. Kao razlog za taj potez vlasti su navele roditeljsku nemogućnost odgoja, no iza ‘dobrih namjera’ krila se puno prizemnija namjera – pretvaranje petorki u turističku atrakciju. Taj plan je vrlo brzo proveden u djelo gradnjom kompleksa ‘jaslica’ koje je imalo ograđeno igralište kako bi turisti i posjetioci mogli gledati petorke u igri. Tijekom odrastanja, koje je bilo u velikoj mjeri kontrolirano, sestre je dolazilo pogledati oko 6 tisuća ljudi na dan, a to je, uz razne suvenire koje su prodavali u mjestu, državi Ontario tijekom godina donijelo nevjerojatnih 51 milijun dolara zarade. Roditelji su skrbništvo nad kćerima uspjeli dobiti tek 1943. nakon čega se obitelj polako počela vraćati u koliko toliko normalno stanje. Danas više niti jedna od pet sestara nije živa, Émilie je umrla s 20 godina tijekom napada astme, Marie s 35 od poslijedica moždanog udara, Yvonne sa 67 od tumora, a Cécile i Annette sa 74 godine od starosti.

Rođen Ian Fleming
1908. godine rođen je Ian Fleming, britanski književnik. Školovan je u prestižnoj školi za dječake, Eton. Proslavio se serijalom romana o tajnom agentu Jamesu Bondu, jednom od najvećih hitova književnosti 20. st. još poznatijem po filmovima koji se snimaju i danas. Prvi film o Bondu snimljen je 1962. godine kad se u ulozi Bonda pojavljuje mladi Sean Connery, koji glumi u sljedećih 5 filmova. U ulozi Bonda se do danas okušalo 6 glumaca.

Preminula Anne Brontë
1849. godine preminula je Anne Brontë, britanska književnica. Anne je rođena u selu Thornton, u pokrajini Yorkshire kao najmlađa i zadnja od 6 djece 17. siječnja 1820. godine. Njezina majka Maria Branwell Brontë preminula je od raka 1821., godinu dana poslije, nakon što se njezina obitelj preselila u Haworth. Dok je bila dijete njezine dvije najstarije sestre Maria i Elizabeth preminule su od tuberkuloze i nakon toga mnogo je pisano o tome kako su ti tragični događaji utjecali na njen život i život njezinih sestara Charlotte i Emily, kao i na njihovo pisanje. Annine pjesme izdane su, zajedno s onima njenih sestara, 1846. godine pod pseudonimom “Acton Bell”. Njezina su djela pod pseudonimom “Acton Bell”: Agnes Grey i Stanarka napuštene kuće.

Rođen James Michael Tyler

Američki glumac James Michael Tyler, najpoznatiji po ulozi Gunthera u NBC-ovom sitcomu Friends, te ulogama u filmovima The Disturbance at Dinner, Foreign Correspondents, Motel Blue i Live With It, te brojnim gostovanjima u raznim TV serijama, rođen je u Winoni u Mississippiju 1962. godine.

Rođena Kylie Minogue
Australska glumica i pjevačica Kylie Minogue, jedna od najpoznatijih i najuspješnijih pop pjevačica u svijetu, ikona glazbe i stila s više od 40 milijuna prodanih singlova i 25 milijuna prodanih albuma, autorica hitova The Loco-Motion, Je Ne Sais Pas Pourquoi, Especially For You, Shocked, Where The Wild Roses Grow, Did It Again, Spinning Around, Can’t Get You Out Of My Head, Chocolate i brojnih drugih, rođena je 1968. godine u Melbourneu.

Rođen Jesse Bradford
Američki glumac Jesse Bradford, zapamćen po nastupima u filmovima Presumed Innocent, King of the Hill, Hackers, Romeo + Juliet, Bring It On, Flags of Our Fathers i drugima, rođen je u Norwalku u Connecticutu 1979. godine.

Rođen Joseph-Ignace Guillotin
Francuski liječnik Joseph-Ignace Guillotin, koji se osobno protivio smrtnoj kazni, ali je kao član Konstitutivnog vijeća na njegovom zasjedanju 1789. predložio da se osuđenike treba pogubiti ‘brzo i bezbolno jednostavnim mehanizmom za dekapitaciju’ zbog čega je giljotina, koju on sam nije izumio, ipak nazvala njegovim imenom, rođen je u Saintesu 1738. godine.

(www.icv.hr, www.metro-portal.rtl.hr )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content