FOTO: Zlatni klas Otrovanec – posebna turistička priča Virovitičko-podravske županije

Ovdje će vas jutrom probuditi glas pijetla, miris kamilice, bazge ili mirte. Ovdje je sve tako prirodno i čarobno. Kao da ste u nekom drugom svijetu. I tako već gotovo 40 godina. Zlatni klas u Otrovancu posebna je turistička priča Virovitičko-podravske županije. Imanje, gdje ćete susreti „Đureka i Katu“, minijaturnog pijetla i njegovu družicu, gdje će oko vas pasti stado ovaca, gdje će vas u galopu mimoići gizdavi konji, gdje vas čekaju nasadi koprive, ali i hmelja, nove namirnice na jelovniku u Restoranu Zlatni klas. Bernard Tkalčec, sin „pater familiasa“, poznatog obrtnika ovoga kraja, Branka, koji je zajedno sa svojom ženom Macom, tamo „davne“ 1977. godine, krenuo u ovoj projekt, kaže kako je hmelj interesantna namirnica, iako im je kopriva još uvijek neprikosnoveni „broj jedan“. Od nje rade sve. I kruh i lepinje i kolače, kažu kao je i sirup sjajan i „ne peče“. Skromni su, kažu, kako uvijek može bolje. Gosti im dolaze „sa svih strana“. Ovaj vikend su autobusi stigli iz koprivničkog kraja. Slijed „idile“ je ovdje jednostavan. Red prvorazredne hrane, red ugođaja, red priče i onda opet dođe hrana. Ovdje je hrana „kraljevska“, ovdje se uvijek traži „još malo“. I ako se radi o gustoj juhi od buče ili pak onoj bistroj, povrtnoj, ili pak o guski, raci ili pak teletini ili janjetini. Svejedno. Sve je ovdje prvoklasno. Prije dvije godine, upravo zbog svega toga, nisu slučajno bili u finalu Gastrotrofeja Poslovnog dnevnika „Najboljeg seoskog gospodarstva“, ali i među najboljim restoranima kontinentalne Hrvatske prema izboru Jutarnjeg lista. Oni su turistički brand i općine Pitomača i Virovitičko-podravske županije.

I kad sve to probate, red je „otpočinut“ u jednoj od pet ukusno uređenih soba, koje su nedavno ugledale svjetlo dana. I upravo je to trebalo Zlatnom klasu, da se nakon „čašice viška“ i sjajne domaće hrane, ne mora na put, već uživati u ugođaju seoskog imanja. Raspolažu s ukupno 15 ležajeva u 5 soba i jednoj „hambar kućici“ usred parka i dvorišta imanja. Ta bivša konjušnica usred dvorišta, pretvorena je na zahtjev naših gostiju, u prenoćište na selu…

Kod uređenja posebno su pazili da sobe odišu domaćom atmosferom u etno duhu dobrih starih vremena. Soba „Jagoda“ posjeduje galeriju za djecu, „Konjić“ soba u potkrovlju, također odiše mirom i diskrecijom. „Suncokret i Tratinčica“ nalaze se u prizemlju, s 80 godina starim delux krevetima. Soba „Đurek i Kata“ mogu zadovoljiti osobama s posebnim potrebama.

Kućica Hambar koju od milja zovu Srce, restaurirani je magazin za brašno i žitarice. Često je to kućica za prvu bračnu noć mladenaca koji su često ovdje. A upravo će njih, nakon prve bračne noći, u ove dane, probuditi jutarnji pjev Đureka, miris kamilice, bazge ili mirte, nježne biljke, opojna i aromatična mirisa, koju se često može pronaći upravo u vjenčanim buketićima mladenke. Taj spoj okusa i mirisa, spoj podravskog jutra i smiraja dana kad sunce zađe za obronke Bilogore, upravo je to, ono po čemu je Zlatni klas nadaleko poznat.

(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, www.zlatni-klas.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content