Kamilica postala jedan od najjačih izvoznih aduta

Nedostatak radnih mjesta i nemogućnost osiguranja egzistencije prvi su među problemima koji se u našoj zemlji pojavljuju pred mladima u vrijeme kad oni završavaju svoje školovanje, stasaju za ulazak na tržište rada i počinju razmišljati o osnivanju svojih obitelji.

U takvoj situaciji oni su nerijetko prisiljeni ostati u zajedničkim kućanstvima sa svojim roditeljima i živjeti na teret više nego skromnih roditeljskih plaća (ili još skromnijih mirovina), mnogi odustaju od osnivanja svojih obitelji, a još je veći broj onih koji odluče posao i bolji život potražiti u inozemstvu.

U takvoj situaciji više je nego dobra informacija da se u nekoj tvrtki može dobiti i sezonski posao, ali i sklopiti kooperantski ugovor o proizvodnji ljekovitog bilja.

A upravo je takva Spider grupa Pitomača, koja ovih dana (zajedno s povezanim društvima Spider grupa, Jan-spider, Herbarium, Đolta i Biofarma) ima ukupno 135 zaposlenih, od kojih je gotovo 35 radnika na sezonskim poslovima uzgoja i berbe kamilice, prerade ljekovitog bilja i poslova opremanja čajeva kao gotovih proizvoda.

Početkom travnja definirali smo naše potrebe za sezonskim radnicima u poljoprivrednim poslovima, od kojih je najvažnija berba kamilice. Sezonski radnici nama su vrlo važni jer je proizvodnja, od uzgoja do proizvodnje gotovih proizvoda, sezonskog karaktera. Naši sezonski radnici prolaze kroz sve poslovne procese tako da kroz razdoblje od osam mjeseci imaju osiguran posao u našim povezanim društvima – rekao nam je predsjednik Uprave Spider grupe Pitomača Denis Nemčević.

Raste broj kooperanata

Spider grupa Pitomača godišnje preradi ukupno više od 500 tona kamilice u raznim oblicima proizvoda, koje plasira pretežito na međunarodna tržište. To nije ukupna količina izvoza kamilice iz Hrvatske, ali govori o značajnom udjelu koji je Spider grupa Pitomača, zajedno s povezanim društvima plasirala na tržišta.

Prema riječima predsjednika Nemčevića, ukupan broj kooperanata varira, ali on se postupno povećava u posljednjih više od deset godina.

Naši se partneri mijenjaju jer ne proizvode isključivo sirovine koje mi s njima ugovaramo, nego i druge kulture. Općenito možemo reći da je posao s kamilicom kod kooperanata dodatna djelatnost koja im donosi profit, ali ne bave se svi isključivo jednom kulturom u uzgoju, posebno eko (bio ili organskom) uzgoju – kaže Nemčević.

Doznajemo također da ugovorena cijena kamilice varira s obzirom na to da je cilj proizvesti eko (bio ili organsku) sirovinu čija je vrijednost najveća.

Otkupna cijena prema kvaliteti

Cijena se formira prema kvaliteti svake pojedine serije u otkupu. Osim fizikalno-kemijskih analiza, koristimo i druge metode koje naš stručnjak agronom provodi pri otkupu od kooperanata radi određivanja cijena. Svima koji ispunjavaju ugovorene uvjete osiguravamo otkup. Kooperanti imaju pogodnosti u tome što mogu kroz sam ugovor raspolagati materijalnim sredstvima i prije same berbe, što im uvelike olakšava poslovanje – kaže predsjednik Uprave pitomačke Spider grupe.

Temelj poslovanja ove pitomačke tvrtke je vlastita (eko) i ugovorena kooperativna proizvodnja, odnosno uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja na vlastitim poljima (certificiranim ekopoljima) i s domaćim poljoprivrednim gospodarstvima odnosno OPG-ovima. Prema smjernicama eko (bio) proizvodnje i smjernicama Global GAP-a (dobre agronomske prakse), tvrtka uzgaja ljekovito i aromatično bilje na više od 1000 hektara proizvodnih površina te s više od 50 ugovornih kooperanata.

Ugovorene površine i izvan Hrvatske

Valja istaknuti da desetak kooperanata ima uzgojno-proizvodne površine izvan Hrvatske. Spider grupa Pitomača u vlastitom ekouzgoju ima gotovo 200 hektara zemljišta u dugogodišnjem zakupu, a osim ekouzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja, ekološki uzgajaju i buče, industrijsku konoplju i druge poljoprivredne kulture. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog i aromatičnog bilja, a svoju konkurentnost temeljila je na razvoju ekološkog uzgoja sirovina, modernizaciji procesa prerade i proizvodnje gotovih proizvoda te na jakom naglasku na kvalitetne i kompetentne ljude i suradnike. Svoje proizvode plasiraju prehrambenim tvornicama i brojnim farmaceutskim proizvođačima diljem svijeta, koji ih finaliziraju, a gotovi proizvodi Spider grupe iz uslužne proizvodnje plasiraju se pod robnom markom naručitelja. Takav način rada omogućio je udio plasmana proizvoda na domaće i strano tržište u gotovo idealnom omjeru 50:50, ali ako se promatra prodaja proizvoda poslovnih partnera Spider grupe u inozemstvo, onda je taj omjer veći u odnosu na izvoz.
Obiteljski posao

Među sličnim kompanijama koje imaju zaokružen vlastiti uzgoj, preradu ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnju čajeva, možemo reći da smo vodeća kompanija u regiji i cilj nam je postati jedna od vodećih kompanija u Europi. Smatramo da imamo posve dovoljno resursa, znanja i potencijal da postanemo lideri u toj specijaliziranoj industriji – kaže Denis Nemčević dodajući da Spider grupa izniman poslovni uspjeh i konkurentnost svojih proizvoda na svjetskim tržištima zahvaljuje neprekinutom rastu poslovanja i dosljednom procesu investicija.

Takav uspjeh posebno je značajan zato što je Spider grupa Pitomača domaća obiteljska tvrtka, dvije generacije u vlasništvu obitelji Nemčević – osnivač i nasljednici rade u kompaniji te zajedno sa svim suradnicima i zaposlenicima generatori su uspjeha i rasta poslovanja – kaže Nemčević.

Denis Nemčević, Predsjednik Uprave Spider grupe Pitomača
Posljednje tri godine bilježimo rast izvoza

Spider grupa Pitomača je krajem 2015. godine obilježila dovršetak velikog investicijskog ciklusa od ukupno 12 milijuna kuna, koji osigurava rast poslovanja u izvozu te jača konkurentnost na svjetskom tržištu. Posljednje tri godine bilježimo neprekinuti rast poslovanja, odnosno rast izvoza. Naš je cilj ojačati poziciju Spider grupe Pitomača kao vodećeg proizvođača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvođača čajeva u istočnoj Europi. Da bismo to uspjeli, koristili smo razne izvore sufinanciranja, od programa Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva i obrta do strukturnih fondova, iz kojih smo nabavili značajna sredstva i uspješno realizirali projekte.

(www.glas-slavonije.hr)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content