Nazori ugostili Mostarce

Tijekom ove školske godine Osnovna škola Vladimir Nazor Virovitica aktivno je sudjelovala u projektu udruge aces (Academy of Central European Schools) u partnerstvu s OŠ Bijelo Polje iz Bijelog Polja, mjesta pored Mostara u BiH. Cilj projekta je integracija djece i ljudi s posebnim potrebama u njihovoj svakodnevnoj sredini, prije svega u školskom okruženju.

Protekloga tjedna od 12. do 15. svibnja u školi u sklopu projekta Let’s grow to be equal gostovali su projektni partneri škole iz susjedne države. Time su uzvratili gostoprimstvo koje su im oni pružili protekloga mjeseca kada su osam učenica, s ravnateljicom Sanjicom Samac i učiteljicom Kristinom Đeri bile njihovi gosti u Mostaru. Dvije učiteljice i sedam učenica, koje su bile smještene u virovitičkim obiteljima, posjetili su Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju gdje su nam domaćini pokazali rad u keramičkoj radionici kao i kreativan i predan rad s ostalim učenicima s posebnim potrebama. Uz stručno vodstvo učitelja povijesti Kristijana Gostimira gosti su obišli gradske znamenitosti, a domaćini su im svoju školu, grad i državu predstavili prigodnim prezentacijama. Bez obzira na kišni dan učenici su obišli rodnu kuću pjesnika Petra Preradovića u Grabrovnici i prošetali mostom na Križnici te se okrijepili u Zlatnom klasu u Otrovancu.

Simboličnim zajedničkim puštanjem balona u znaku acesa završilo je njihovo druženje koje je učenicima donijelo mnogo lijepih trenutaka, novih prijateljstava te spoznaju da predrasudama nije mjesto u našoj svakodnevici, već da je solidarnost i poštivanje različitosti ono što nas čini boljim i uspješnijim ljudima. Time je i završio zadnji ciklus projekta u kojem su Nazorovci surađivali s Udrugom za slijepe i slabovidne osobe i Centrom za odgoj i obrazovanje Vinko Bek iz Zagreba, Udrugom tjelesnih invalida te Udrugom za down sindrom, Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica.

(www.icv.hr, kđ)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content