Strategije nošenja sa stresom – relaksacija smijehom i tehnike opuštanja

Moderna znanost potvrdila je da bogata mreža emocionalne povezanosti među ljudima na prvom je mjestu za stvaranje osobne sreće i dobrih odnosa u zajednici. Nedostatak opuštenog i neopterećenog kontakta rezultira nesuglasicama koje mogu trajno otuđiti osobu od prijatelja i obitelji. To je jedan od razloga zašto su nasilje, ovisnosti i maloljetnička delikvencija postali naša svakodnevnica. Svjesni problema i velike količine stresa oko nas u Udruzi za pomoć mladima „Veranda“ odlučili su započeti satove relaksacije smijehom.

U prostorima udruge održana je prva radionica za mlade od 13 do 25 godina. Radionicu su vodile Marina Kuzman, radna terapeutkinja i certificirana voditeljica relaksacije smijehom i Jelena Pavlek Bardić, radna terapeutkinja i NLP master praktičarka.
Timski rad ostvario je cilj same radionice koji je bio senzibilizacija mladih osoba o važnosti smijeha i relaksacije u svakodnevnom životu te potaknuti ih i omogućiti im kvalitetniji odnos prema sebi i drugima na zanimljiv i pristupačan način.

U radu se koristi metoda relaksacije smijehom koja je kombinacija smijeha i pravilnog disanja. Smijeh, pjevanje i igra element su unutarnje radosti koje potičemo vježbajući smijeh. Znanstveno je dokazano da tijelo ne raspoznaje razliku između prirodnog i simuliranog smijeha te da i jedna i druga vrsta smijeha izazivaju iste pozitivne fiziološke promjene. Vježbama smijeha pristupamo kao inventivnoj vrsti tjelovježbe putem koje postajemo razigrani poput male djece i izražavamo svoju urođenu ali često potisnuti radosnu prirodu.

Kao rezultat imamo trenutno podizanje raspoloženja, smanjivanje stresa i međusobnih tenzija, bolju komunikaciju, empatiju, poboljšanje ukupnog zdravstvenog stanja, smanjivanje depresije i anksioznih stanja, povećanje samopouzdanja i sposobnost samoizražavanja.

Nakon metode relaksacije smijehom tijelo i duh smo odmorili tehnikama opuštanja i relaksacije. Napravljen je kratki eksperiment „Cigla i balon punjen helijem“ sa sudionicima radionice kako bi spoznali povezanost svog uma i tijela, nakon toga učinjene su dvije kratke vježbe opuštanja kako bi tijelo odmorili i smirili.

(www.icv.hr, žđ, mš; Foto: Veranda)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content