Tolušić: Netko je iz bivše vlasti zamračio 500 milijuna kuna i morat će odgovarati

Nakon upozorenja iz Bruxellesa, dokumenti su predani Državnom odvjetnišvu i policiji

Tri dana nakon što je u medijima objavljeno izvješće revizije EK o stopiranju isplate 1,23 milijarde kuna europskih poljoprivrednih poticaja iz programa ruralnog razvoja pod prijetnjom novčanih sankcija, rasprava o spornom natječaju preselila se u Sabor. Dok je u utorak ministar Romić boravio u Bruxellesu, na sastanku ministara poljoprivrede, u Zagrebu je Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, napokon prekinuo šutnju vladajućih o ovom problemu rekavši da je natječaj nepravilan i nepošten.

Negativna revizija

– Netko je zamračio više od 500 milijuna kuna na natječaju, kao što je potvrdila i revizija EK. Za to će pojedinci iz bivše vlasti, iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi i Ministarstva poljoprivrede, morati i odgovarati – rekao nam je Tolušić.

U burnoj saborskoj raspravi Mostov zastupnik Miro Bulj rekao je kako se “novac ključan za opstanak domaće poljoprivrede i sela, zahvaljujući bivšem ministru Tihomiru Jakovini i njegovim suradnicima, stavlja na kocku i netko za to treba odgovarati”.
Sukob u Saboru

– Ministar je ignorirao i vapaje malih poljoprivrednika, opegeovaca, koji su, nakon što ih je Ministarstvo poljoprivrede jasno obezvrijedilo, upravo od programa ruralnog razvoja očekivali zadnju slamku spasa za poljoprivredu – rekao je Bulj. Dodao je kako otvara pitanje zloporabe položaja i ovlasti bivšeg ministra i njegove ekipe.

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ubrzo mu je odgovorio.

– Napravili smo kriterije i posložili program da budemo što bolji ili što bliži Poljacima, koji su u prvom financijskom periodu na isti način koristili i maksimalno iskoristili te fondove. Posljedica svega ovoga zapravo su pritužbe i pritisci interesnih skupina i konzultanata koji nisu prošli na ovom natječaju. Oni su najveći kritičari, oni su tužili Hrvatsku u Bruxellesu, oni su pisali Europskoj komisiji potpomognuti nekim našim političarima, potpomognuti nekim našim cijenjenim europarlamentarcima, odnosno parlamentarkama, koji su tražili razloge da se poništi ovaj natječaj kako bi onda neki drugi projekti, koji su vjerojatno na neki drugi način birani od druge ekipe, bili financirani – rekao je u Saboru Jakovina.

Počela istraga

Dodao je kako “očekuje od kolege Romića, od novog ministra, da nastavi tim tempom i da budu korištena sredstva EU u korist hrvatske poljoprivrede”.

Ministar Romić jučer nam je ponovio kako ne želi optuživati ni bivšeg ministra Tihomira Jakovinu ni bilo koga drugog za moguće propuste na natječaju jer još ne želi tvrditi ni da je propusta bilo.

– U ovom trenutku mreža AFCOS preispituje 21 projekt. Kad se bude znalo rješenje koje će ona dati, moći ćemo donijeti točnu odluku – rekao je ministar Romić. AFCOS mreža je novostvoreno državno tijelo čija je svrha štititi financijske interese Europske unije, a izravno surađuje s Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF).AFCOS mrežu čine Ministarstvo pravosuđa, MUP, Porezna uprava, Carinska uprava, Sektor za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole, Ured za sprečavanje pranja novca, Sektor za financijski i proračunski nadzor, Ministarstvo gospodarstva – Uprava za sustav javne nabave, Državno odvjetništvo RH i Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA).

– Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Ministarstva financija, u svojstvu koordinacijskog tijela u AFCOS-sustavu, a na zahtjev Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, organizirala je sastanak AFCOS-mreže. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije. Na sastanku su predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova dobili potrebne informacije vezane uz predmetni natječaj te im je dostavljena dokumentacija kako bi mogli poduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti – službeni je odgovor koji smo jučer dobili iz AFCOS-a.

Propala godina

Inače, Ministarstvo poljoprivrede ima rok od dva mjeseca da se očituje o pismu iz Komisije. Ako je suditi po nagovještajima iz Ministarstva poljoprivrede, sporni će se natječaj pokušati braniti kako Hrvatska ne bi ostala bez novca iz programa. Cijeli tjedan javljaju se ogorčeni vlasnici tvrtki koje su prošle na natječaju, pripremile investicije, platile poreze i ušle u kredite očekujući potvrdu prolaska na natječaju koja se odgađa već više od godinu dana. Mnogi od njih će izgubiti cijelu proizvodnu godinu. Konzultanti čiji su projekti prošli upozoravaju kako i EK u svojoj reviziji savjetuje da se istraži 21 sumnjivi projekt, ali nigdje ne navode da se ostali ne mogu odmah odobriti. (jutarnji.hr; foto: CroPix)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content