Županije dobile potporu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se na Pantovčaku sa svim hrvatskim županima, na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goranom Paukom, i ministrom regionalnog razvoja Tomislavom Tolušićem te pružila punu političku potporu opstanku za sve županije. Sastanku je ispred Virovitičko-podravske županije prisustvovala obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je protiv regionalizacije jer strahuje da bi došlo do okrupnjavanja funkcija i dužnosti, a ona se zalaže za decentralizaciju. Njezino je mišljenje da se uz potporu župana može mnogo učiniti na učinkovitosti te da je najvažnije pomoći županijama u decentralizaciji funkcija i financija kako bi mogle što više biti na usluzi građanima.

Slično razmišljanje iznio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Smatramo da županije moraju biti partneri Vladi i institucijama u budućoj reformi, a predložili smo i konkretne mjere koje se odnose na spajanje ureda državne uprave sa županijskim upravama, provođenje inspekcijskog nadzora u prvom stupnju i veću nadležnost županija kod raspolaganja državnom imovinom, poljoprivrednim zemljištem i ostalim resursima. Inzistiramo na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji jer smatramo da samo teritorijalni preustroj ne može biti nikako osnova uspješnije lokalne zajednice“ – rekao je Pauk na sastanku.

Predsjednica smatra da je ovakav regionalni ustroj s 21 županijom, koji je uveo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, dobar sustav koji odražava potrebe ljudi na terenu. Smanjivanje broja županija, kazala je, destabiliziralo bi državu i dovelo do nedostatka regionalnog razvoja.

Upravo to dokazuju riječi ministra regionalnog razvoja Tomislava Tolušića.

Bez županija Hrvatska ne bi povukla niti pola sredstava koje je povukla iz fondova EU. Preko tisuću projekata je realizirano uz sufinanciranje Europske unije upravo zahvaljujući županijama. One su još važnije u kontekstu razvoja ruralnog područja i smatram da ih svakako treba zadržati u ovom obliku – kazao je Tolušić.

Na kraju sastanka predsjednica je još jednom ponovila kako čvrsto stoji na poziciji jednakomjernog razvoja Hrvatske i svih njezinih dijelova.

Moj je čvrt stav da je sustav županija optimalan za Hrvatsku, preustroj je nepotreban – istaknula je Grabar-Kitarović.

(www.hrvzz.hr)

Image-5 IMG_9787

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content