U prvih pet mjeseci 2016. godine na području policijske uprave VPŽ 228 prometnih nesreća

U prvih pet mjeseci ove godine na području policijske uprave je evidentirano 228 prometnih nesreća u kojima su 2 osobe smrtno stradale, 28 je teško ozlijeđeno i 88 je lako ozlijeđeno, što u odnosu na isti period prošle godine kada su u 210 prometnih nesreća 3 osobe smrtno stradale, 16 je teško ozlijeđeno i 95 je lako ozlijeđeno predstavlja povećanje broja prometnih nesreća i posebno veliko povećanje broja teško ozlijeđenih za 12 teško ozlijeđenih osoba ili 75 %.

Navedeno predstavlja veliko povećanje broja teško ozlijeđenih. Ova problematika je posebno bila izražena tijekom mjeseca svibnja u kojem je 11 osoba teško ozlijeđeno i jedna je smrtno stradala, od kojih su 2 osobe teško ozlijeđene jučer, posljednjeg dana svibnja, a veći broj teško ozlijeđenih u mjesec dana nije evidentiran već gotovo 5 godina.

Od početka godine je u prometnim nesrećama teško ozlijeđeno 7 biciklista, 2 vozača motocikla, po jedan vozač mopeda i pješak, dok su ostali teško ozlijeđeni sudionici sudjelovali u prometnim nesrećama u osobnim automobilima.

Prema vrsti su 9 prometnih nesreća bila slijetanja vozila s ceste, a ugrožena su bila područja gradova, pa je tako na području Virovitice evidentirano 9, a na području Slatine 5 prometnih nesreća s teško ozlijeđenima.

Policija je do sada poduzela niz preventivnih aktivnosti posebno usmjerenih prema svim kategorijama i dobi sudionika u prometu; od edukativnog rada na temu sudjelovanja djece u prometu kojima su tijekom travnja i svibnja obuhvaćena sva predškolska djeca na području županije, održavanja roditeljskih sastanaka u vrtićima i školama na temu samostalnog sudjelovanja djece u prometu povodom polaska u školu, prijevoza djece u vozilima i vožnje djece na biciklima, potom edukativnog rada sa učenicima srednjih škola na temu sudjelovanja mladih u prometu kojima su obuhvaćeni svi učenici trećih razreda srednjih škola u čijoj provedbi su korišteni simulator prevrtanja i simulator sudara, do održavanja edukacija u autoškolama, moto udrugama, prijevozničkim poduzećima i udrugama umirovljenika.

Preventivne aktivnosti i akcije, samostalno ili u suradnji s drugim subjektima, policija će vrlo aktivno poduzimati i nadalje, dok će represivno djelovanje biti posebno usmjereno prema kategorijama sudionika u prometu i na prekršaje koji su najčešći uzroci najtežih prometnih nesreća, prvenstveno upravljanje vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom i pod utjecajem alkohola, a sve u cilju podizanja prometne kulture svih sudionika u prometu na višu razinu, a samim time i smanjenje događanja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

U skladu sa navedenim, pozivaju se svi sudionici u prometu na dosljedno poštivanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, posebno na prilagođavanje brzine uvjetima vožnje i ograničenjima koja su propisana na dionici prometnice kojim se kreću, na poštivanje ograničenja konzumacije alkohola za sve vozače motornih vozila i bicikla, poštivanja pravila prednosti prolaska drugih vozila i pješaka i nečinjenje prometnih prekršaja svih vrsta. (policija.hr; foto: arhiva ICV)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content