Na današnji dan: 11. srpnja

Objavljena teorija o molekularnom sastavu plinova
1811. godine talijanski znanstvenik Amedeo Avogadro objavio je teoriju o molekularnom sastavu plinova (Avogadrov zakon)

Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila treće mjesto na svjetskom prvenstvu u Francuskoj
1998. godine Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je treće mjesto na svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj pobijedivši Nizozemsku rezultatom 2:1.

Zheng He krenuo na istraživanje obala Azije
Zheng He, legendarni kineski general i moreplovac, na današnji je dan 1405. godine krenuo u svoje prvo od sedam istraživanja svijeta, oplovivši cijelu obalu Azije sve do Saudijske Arabije i istočne Afrike. Kao potomak perzijske obitelji koja je služila na mongolskom dvoru, dobio je razne počasti nakon što je zarobljen u bitci između kineske dinastije Ming i mongolskih snaga. Kastriran je i postao je eunuh, savjetnik kineskog cara i vrhovni zapovjednik obrane Nanjinga. Umro je na povratku sa zadnje ekspedicije u Hormuški tjesnac.

James Cook isplovio na svoje treće i posljednje putovanje
Još jedan veliki istraživač na današnji je dan 1776. godine razvio svoja jedra i krenuo u nepoznato. James Cook isplovio je na brodu Resolution prema Tahitiju, no ovo je putovanje bilo i kobno za velikog moreplovca. Kako su na Havajima lokalni domoroci ukrali jedan od njegovih čamaca, pokušao je ponovno primjeniti isprobanu taktiku na ostalim pacifičkim otocima, pokušavši oteti lokalnog kralja i zamijeniti ga za ukradene stvari. No, u žestokoj borbi Havajci su odbili Cookove ljude, a dok je pokušavao ući u čamac i povući se na usidreni brod pogođen je u glavu i zatim izboden noževima u plićaku.

Rješena politčka prepirka između Aarona Burra i Alexandera Hamiltona
U doba Divljeg Zapada na istočnoj obali još uvijek su se održavali dueli između dostojanstvenika koji su se posvađali. Tako je na današnji dan 1804. godine rješena i politička prepirka između tadašnjeg potpredsjednika SAD Aarona Burra i bivšeg ministra financija Alexandera Hamiltona. Potpredsjednik se pokazao vještijim strijelcem i smrtno je ranio svog oponenta.

Dogodila se opsada Lenjingrada
Lenjingrad, drugi po veličini i važnosti grad nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, kojemu je vraćeno prijašnje ime, Sankt Petersburg, bio je u Drugom svjetskom ratu tri godine okružen nacističkim trupama, a njegovo stanovništvo pokazalo je nevjerojatnu izdržljivost i junaštvo. Prema planu Barbarossa, nacističke su trupe odmah nadirale prema Lenjingradu pa je već početkom srpnja 1941. na prilazima gradu počela izgradnja fortifikacijskog sustava kružne obrane. Svakodnevno je u srpnju i kolovozu 1941. radilo oko pola milijuna stanovnika.
Hitler je 30. srpnja naredio da se Lenjingrad zauzme pod svaku cijenu, kako bi se uspostavila veza s Finskom i prekinule veze Sovjetskog Saveza s vanjskim svijetom preko Murmanska, a oslobođene jedinice s te fronte pojačale bi snage za napad na Moskvu. Međutim, zbog velikih gubitaka skupine armija Sjever, njemačko Vrhovno zapovjedništvo naredilo je da se odustane od neposrednog napada na Lenjingrad te da se sovjetske snage prisile na predaju blokadom te napadima topništva i zrakoplovstva. U okruženju, na prostoru od oko dvije tisuće osamsto četvornih kilometara, osim vojnih jedinica, našlo se oko dva i pol milijuna stanovnika Lenjingrada, sto tisuća izbjeglica iz Pribaltičkog područja i više od tri stotine tisuća stanovnika iz okolnih naselja. U Lenjingradu je bilo hrane za samo 35 dana, a dopremanje namirnica bilo je moguće samo preko Ladoškog jezera i zračnim putem. Kad su Nijemci u studenome presjekli željezničku prugu kojom se dotad opskrbljivao Lenjingrad, stanje u gradu sve se više pogoršavalo. Nijemci su svakodnevno bombardirali grad iz zraka i teškim topništvom. Za vrijeme te, kako ju je netko nazvao najveće opsade u povijesti čovječanstva stanovništvo se herojski branilo i nastavilo život iako je nastupila oskudica, glad i velika hladnoća, čak 40 Celzijevih stupnjeva ispod nule. U siječnju 1942. svakog je dana u gradu umiralo oko četiri tisuće ljudi. Ukupan broj mrtvih bit će na kraju 620 tisuća ljudi. Proljeće 1942. donijelo je više nade. Opskrba je bila redovitija, počela su raditi i neka industrijska poduzeća, vodovod, kanalizacija i tramvaj. Dijelovi Valhovske fronte poduzeli su između 26. i 27. kolovoza 1942. napad u pravcu Sinjavina i probili frontu njemačke XVII. armije široku osam kilometara. Time je Crvena armija oslobodila kopnene prilaze Lenjingradu. Potpunoj blokadi, koja je trajala više od godinu dana, došao je kraj, ali opsada još nije prestala. Borbe u području Lenjingrada nastavile su se još skoro dvije godine.

Okupirana Srebrenica
Sigurnosna zona Srebrenica, od UN-a proglašena u svibnju 1993., postala je dvije godine kasnije, zahvaljujući tom istom UN-u, zona užasa za tisuće ljudi. Ratko Mladić na današnji je dan 1995. bahato ušetao u Srebrenicu i pored zbunjenih plavaca doslovno počeo čišćenje svega što nije srpsko. Žene, djeca, starci preplavili su okolne šume pokušavajući izbjeći pokolj i doći na teritorij pod nadzorom bošnjačkih vlasti. Prema podacima Međunarodnog Crvenog križa na putu iz takozvane sigurnosne zone u drugu sigurnost ostalo je najmanje 7 tisuća ljudi. Preživjeli tvrde da ih je nestalo i ubijeno gotovo dvostruko više.

Preminuo George Gershwin
1937. godine preminuo je George Gershwin, američki skladatelj. S 15 godina svirao je popularne pjesme u trgovini nota, a ubrzo ih je i sam počeo skladati. Prvi veliki uspjeh bila je pjesma Swanee, koju je pjevao u svoje vrijeme jako popularni Al Jolson (glavni junak prvog zvučnog filma). Dvadesetih i tridesetih godina zajedno s bratom Irom, koji je pisao stihove, skladao je brojne broadwayske mjuzikle poput Lady, be good, Funny face, Of Thee I Sing. Mnoge pjesme iz njegovih mjuzikla postale su evergreen-melodije. Svjetsku slavu postigao je Rapsodijom u plavom (1924.), skladbom za klavir i orkestar. Ova je skladba najpoznatiji primjer simfonijskog jazza,u kojem su spojeni jazz i klasična glazba. Kroz njegovo stvaralaštvo američka glazba dobila je vlastiti stil, različit od europskog.Također je autor prve američke opere Porgy i Bess. Mnogi su se dvoumili oko toga je li Gershwin popularni, klasični ili jazz skladatelj. Neki su čak i osporavali njegovo svrstavanje u velike skladatelje.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content