Djeca se neoprezno i bez nadzora vozila biciklima po cesti kad je na njih naletio automobil…

Jučer, 7. srpnja u 18.50 sati, u Pitomači, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedno dijete – biciklist zadobilo teške ozlijede. Prometna nesreća se dogodila kada je četvero djece u dobi od 10 godina, bez pratnje starije osobe s navršenih 16 – godina i zaštitnih kaciga, upravljalo svojim biciklima u koloni desnim rubom kolnika kroz Vinogradsku ulicu, gdje je dolaskom do kbr. 98, prvi u koloni, započeo radnju skretanja ulijevo prema putnom mostu, a da se predhodno nije uvjerio da tu radnju može obaviti bez opasnosti za sebe i druge sudionike u prometu ne vodeći računa o smjeru kretanja svojeg vozila i smjeru kretanja drugih vozila, dok je u tom trenutku radnju pretjecanja nad spomenutom kolonom bicikala, vršio osobni automobil virovitičkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 32 – godišnji vozač, pri čemu je došlo do udara prednjeg dijela vozila u lijevu bočnu stranu bicikla 10 – godišnjaka, koji je zadobio teške tjelesne ozljede. Kod vozača automobila očitana je koncentracija alkohola od 0.15 promila. Slijedi izvješće ODO Virovitica.

DJECA BICIKLISTI U PROMETU:

Završetkom školske godine i početkom ljetnih praznika zamijećen je povećani broj djece biciklista na našim cestama, a u protekla dva mjeseca je u prometnim nesrećama dvoje djece na biciklima ozlijeđeno. Prošle godine je na prometnicama ove policijske uprave uz četvero ozlijeđene djece na biciklima, dvoje smrtno stradalo.

Podsjećamo, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe starije od 16 godina, dok djeca mlađa od 9 godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl.

Svi mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje bicikla moraju na glavi imati pričvršćenu biciklističku kacigu, a i djeca, kao i svi ostali biciklisti, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili druge dijelove odjeće sa reflektirajućim dijelovima i na biciklu imati upaljeno prednje svjetlo. Bicikli moraju biti tehnički ispravni sa ugrađenim svim dijelovima, a biciklisti, kao i svi ostali sudionici u prometu, dosljedno poštovati sva prometna pravila i prometne propise koje djeca još ne znaju niti približno u dovoljnoj mjeri za sigurno sudjelovanje u prometu.

Pozivaju se roditelji na dosljedno poštivanje ovih zakonskih odredbi i nedozvoljavanje djeci ponašanja u suprotnosti sa zakonom i igru biciklima na cesti, jer je svaka vožnja biciklom po cesti sudjelovanje u prometu u kojemu, kao što je iz statističkih podataka vidljivo, stradavaju i djeca. (policija.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content