OPREZ: Lažni novac kruži Hrvatskom

U prvom polugodištu ove godine u Hrvatskoj je otkriveno ukupno 635 krivotvorenih novčanica svih valuta, pri čemu se nešto više od polovice toga broja odnosi na krivotvorine novčanica kune, a gotovo trećina na krivotvorine eura, pokazuju jučer objavljeni podaci Hrvatske narodne banke.

Po podacima središnje banke od siječnja do lipnja ove godine iz optjecaja su izdvojena 353 komada krivotvorenih novčanica kune, a najčešće krivotvoreni apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna s 301 registriranom krivotvorinom.

Po podacima HNB-a, u prvom je polugodištu registrirano i 16 komada krivotvorenih novčanica od 500 kuna te 12 komada novčanica od 100 kuna. Također u prvih šest mjeseci izdvojeno je i devet komada krivotvorina od 50 kuna, pet krivotvorenih novčanica od 1000 kuna, šest od 20 kuna te četiri krivotvorine novčanice od 10 kuna. Napominjući kako se rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može isključiti i kako se uvijek u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare, iz HNB-a pozivaju građane na pojačan oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica. (poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content