SŠ S. Sulimanca iz Pitomače opet u medijima, najava gradnje jezera za navodnjavanje

Uzgajaju kamilicu, imaju pčele, slikaju, na praksu idu u Veliku Britaniju, osvajaju nagrade na natjecanjima, prodaju sve što uspiju proizvesti…
To je samo dio aktivnosti kojima se bave učenici i nastavnici Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači.
– Škola je sagrađena prije tri godine i jedna je od najmodernije opremljenih u Hrvatskoj. Uz školovanje za upravnog referenta, obrazujemo učenike za zanimanja agroturistički tehničar, kuhar, konobar, prodavač, poljoprivredni gospodarstvenik i automehaničar.
Novac iz europskih fondova
Značajno smo poboljšali uvjete obrazovanja te smo za naše programe dobili četiri milijuna kuna iz EU fondova – kazao je ravnatelj Josip Ivoš dok smo obilazili školu. Dodao je kako je većina novca uložena u projekte u poljoprivrednim zanimanjima, koji su financirani u iznosu od 100 posto. Učenici imaju redovitu praksu, koju obavljaju radeći na školskim površinama. Uz to posjećuju sajmove diljem Hrvatske i inozemstva. Pored toga bili su i dva tjedna u Engleskoj.
– Učenici i nastavnici su obišli pola Europe. Kroz programe mobilnosti Europske unije škola je svojim učenicima omogućila stručnu praksu u Engleskoj – kaže ravnatelj.
Uz proizvodnju ratarskih i voćarskih kultura na više od 20 hektara zemlje i u plastenicima, učenici imaju prigodu baviti se i proizvodnjom vina u vlastitom vinskom podrumu. Proizvode dva vina: “školska bjelina” i “školska crnina”. Učenici su savladali i posebnu tehniku oslikavanja vinom – takozvani vinorel.
– Da vino ne služi samo za piće, pokazujemo akvarelima, jer smo savladali tehniku akvaleriranja vinskim talogom, kojim radimo u posljednjih godinu dana – kazala nam je Monika Međurečan, učenica 4. razreda, smjer agroturizam. Monika se slikanjem bavi od malena. Boje su u rasponu od plave, ljubičaste do tamnosmeđe. Sve ovisi o boji vina i vrsti grožđa.
Moguće je kombinirati i različite vrste vina. Talog se dobije ishlapljivanjem vina iz plitko popunjene posude.
Novčano pomažu učenicima
Svu proizvedenu količinu vina, kao i prehrambene proizvode, plasiraju kroz školski restoran, u kojem učenici ugostiteljskih zanimanja idu na praksu. Restoran se nalazi u samom središtu Pitomače, i kad smo došli, bio je dupkom ispunjen. U vrijeme “gableca” sva su mjesta bila popunjena, a neki od redovitih gostiju kazali su kako su jela ukusna, a cijene više nego prihvatljive. Restoran, vinarija, uzgoj voća i povrća, kamilice i žitarica objedinjeni su u učeničkoj zadruzi Kostanj.
– Zadruga ima 10 sekcija, poput pčelarske, izrade ukrasnih predmeta, voćarsko-vinogradarsko-povrtlarske, hortikulturnog uređenja i ostalih. U rad zadruge je uključeno od 25 do 30 posto učenika, svih obrazovnih profila. Sve proizvedeno odlazi na tržište, i to u najvećoj mjeri putem restorana Stara pivnica. Zarađenim novcem pomažemo učenicima lošijeg imovinskog stanja, kupujemo školsku opremu, financiramo putovanja – pojasnile su nam Branka Pavoković, Ivana Kralj, Tomislav Kakša i Tihomir Vranić, koji su na čelu tih programa.
Škola ima i veliki poljoprivredni praktikum, u kojem se bave isključivo ekološkim uzgojem. Praktikum se nalazi na mjestu bivše vojne karaule uz Dravu, kod Križnice.
Upornost se uvijek isplati
– To je zaštićeno ekološko područje. Cilj je da praktikum preraste u Centar izvrsnosti, za ekološki održivu poljoprivredu i agroturizam. Ove godine obrađujemo 23 hektara zemljišta. Od toga ubrali smo i prodali kamilicu s osam hektara, zasijali smo pet hektara kukuruza, dva hektara tikvi i tri heljde. Ostale površine su ove godine mirovale – objasnio nam je ravnatelj. Zemlju su unajmili od države, a Ivoš otkriva kako mu je za to trebalo tri godine te 135 mailova, 205 telefonskih poziva…
Uz sve to učenici osvajaju i nnagradena nnatjecanjima Tako su nedavno đaci Luka Barčan, Marin Ferić, Valentino Špiranec dobili nagrade Virovitičko-podravske županije jer su osvajali jedno od prva tri mjesta u državi.
Grade i jezero za navodnjavanje
Škola planira sagraditi i umjetno jezero u kojem će biti ribnjak. Voda iz jezera trebala bi se koristiti za navodnjavanje polja i staklenika. Uz sezonske kulture, žitarice i povrtnice, namjeravaju uzgajati orahe i šumsko, bobičasto voće. Tvrde kako ovaj gospodarski plan predviđa da će inovativnim pristupom osigurati školi dodatne vlastite prihode u iznosu od oko 150.000 kuna godišnje, koje će iskoristiti za unapređenje nastave, kurikula i razvoj praktikuma.

(www.24sata.hr, Foto: Arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content