Uskoro otvorenje Panonskog drvnog centra kompetencija

Kad se početkom rujna otvori, Panonski drvni centar kompetencija, će biti na usluzi malim i srednjim poduzetnicima iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, a oni će ovdje, imati sve što im treba za razvoj novog proizvoda.

Godinu dana u životu čovjeka je puno, a u životu jednog projekta čini se kao cijeli život. Jer, prije samo godinu dana, na Panonski drvni centar kompetencija, tek su se postavljali prvi drveni nosači. Od tada do danas prošlo je 365 dana i gotovo je – „sve gotovo“.
Panonski drvni centar kompetencija, najveći je i najznačajniji EU projekt Virovitičko-podravske županije. Vrijedan 45 milijuna kuna, napisala ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Pružat će uslugu malim i srednjim poduzetnicima iz drvno prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to – u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacijama. Uređaji za inovacije su „već tamo“, a početkom rujna, Panonski drvni centar kompetencija, za koji je Europska unija Virovitičko-podravskoj županiji dala čak 99 posto bespovratnih sredstava od 45 milijuna kuna i službeno će – otvoriti svoja vrata.

– Panonski drvni centar kompetencija proizišao je iz drvne industrije Virovitičko-podravske županije nastao iz tradicije proizvodnje namještaja. Onog trena kada se otvori, biti će na usluzi malim i srednjim poduzetnicima iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, jer će oni, ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji, u Virovitici – imati sve što im treba za razvoj novog proizvoda. Bit će to suvremeno opremljen centar koji će nuditi izradu prototipova, nuditi mogućnosti poboljšanja već postojećih proizvoda, nova istraživanja. Sve to ponudit će razvoj malih i srednjih poduzetnika, globalno jačanje gospodarstva, stvaranje novih proizvoda s dodanom vrijednošću – kazala nam je Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije.

No, imat će Panonski drvni centar kompetencija još „puno toga“. Dio se može vidjeti i na službenoj internetskoj stranici pdck.eu, a dio će se poduzetnicima ponuditi u rujnu.
– Bit će tu čitav niz novih usluga. PDCK je dugo i brižno planiran, do najsitnijih detalja. Ovdje će biti najsuvremenija oprema, ne samo na ratini Hrvatske već i puno šire. Do sada su naši poduzetnici morali u inozemstvo kako bi se susretali s ovakvim uređajima, a sada će biti tu, u Virovitičko-podravskoj županiji, u Virovitici. Nudit će se novi vrhunski dizajn, bit će tu vrhunski skener, 3D printer, CNC stroj kakvog nema nigdje u ovom dijelu Europe, a ponudit će se i istraživanja, iznimno interesantne nano tehnologije – dodala je Sanja Bošnjak.
A o „toj“ nano tehnologiji, „alfa i omega“ u Hrvatskoj, ali i šire su, jedan od partnera na projektu, Institut Ruđer Bošković. Znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković Rozelindra Čož Rakovac, „nano tehnologiju“ ima „u malom prstu“.
– Institut Ruđer Bošković istražuje kako nano čestice koje su iznimno sitne, jer mogu proći kroz strukturu stanice, kakvu UV zaštitu daju premazima za drvo, kakva je njihova antibakterijska zaštita i naravno, ono najvažnije, kako sve to utječe na zdravlje čovjeka. Mi u Institutu Ruđer Bošković istražujemo njihova kemijska i ina svojstva. Institut Ruđer Bošković je ponudio svoje akumulirano znanje, a kroz ovaj projekt smo dobili potrebnu opremu s kojom ćemo istraživati – kazala nam je Rozelindra Čož Rakovac.
Iznimno su zadovoljni suradnjom s Panonskim drvnim centrom kompetencija, Virovitičko-podravskom županijom, od prvih dana provedbe projekta do danas, kada je realizacija projekta pri kraju.
– Panonski drvni centar kompetencija je tek dio mozaika jedne šire priče, no priče koja ima svoj početak, koja ima posložene sve kockice, kao puzzle. Ovo je jedna malena slika u jednoj velikoj, vjerujem uspješnoj kompoziciji, jer kada bi svi radili kao što se radi, ovdje, u Virovitičko-podravskoj županiji u Panonskom drvnom centru kompetencija, tada bi to bila uspješna Hrvatska – zaključila je Rozelindra Čož Rakovac.

Podsjetimo, projekt Panonski drvni centar kompetencija je prvi i najveći projekt u Republici Hrvatskoj realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava “Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta je 45 milijuna kuna, od čega je 99% financirano iz strukturnih fondova EU, a 1% financira Virovitičko-podravska županija. Partneri nositelju projekta, Virovitičko-podravskoj županiji, su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković. (www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content