Na današnji dan: 16. kolovoz

Proslava Rokova, Dana grada Virovitice
Sveti Rok zaštitnik je oboljelih od kuge i kolere, invalida, kirurga, protiv bolesti životinja. Rođen je u južnoj Francuskoj u gradu Montpelieru 1295. godine, u gradu u čijoj je tamnici umro, 16. kolovoza, 1327. godine. Sveti je Rok zaštitnik Virovitice već stoljećima. Upravo su se njemu Virovitičani zavjetovali još u vrijeme turskog vladanja. Naime, u to vrijeme nevolja i patnje preostali su kršćani svakodnevno dolazili u ruševnu crkvu s velikom pobožnošću moliti milost Boga po zagovoru svetog Roka. Kuga je nakon toga iznenada prestala, a nakon odlaska Turaka novopodignuta je današnja, jedna od najljepših baroknih crkvi u Hrvatskoj u spomen upravo svetom Roku. Rokovo je vjerski, društveno – politički, kulturni, zabavni, ugostiteljsko – gastronomski te sportski događaj koji se u Virovitici prvi put javno obilježio 1993. godine.Već iduće godine, kada je Virovitica proslavila 760. obljetnicu prvog spomena, Rokovo je i službeno postalo Dan grada Virovitice.

Potpisana Proklamacija o emancipaciji
Godine 1863., na današnji dan potpisana je Proklamacija o emancipaciji kojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama. Abrahamu Lincolnu ukidanje ropstva bilo je gotovo podjednako važno kao ujedinjavanje zemlje podijeljene Građanskim ratom. Proklamacija je izdana u dva navrata – prvi puta 1862. kao preliminarna najava dok je 1893. stupila na snagu, a dodan je i popis deset saveznih država na koje se odnosila.

Patentiran rollercoaster
Edwin Prescott je na današnji dan 1898. godine patentirao ‘roller coaster’ nazvan “Loop-the-Loop” na temelju kojeg su razvijeni ‘roller coasteri’ s petljom koji su neizbježni u svim zabavnim parkovima. Prescott je prugu izradio od čelika te je znatno povećao krug i sigurnost. Njegov ‘roller coaster’ publici je predstavljen tri godine kasnije, ali je bankrotirao jer su se posjetitelji bojali u njemu voziti.

Zatvorene 11. Olimpijske igre i izašao prvi Sports Illustrated
U Berlinu su 1936. godine zatvorene 11. Olimpijske igre dok je na današnji dan 1954. godine izašlo prvo izdanje popularnih američkih sportskih novina Sports Illustrated.

Vjenčali se Madonna i Sean Penn
Godine 1985. u bračnu luku su uplovili Madonna i Sean Penn. Pjevačica se za glumca udala s 27 godina, a razvod je uslijedio 1989. “Bio je potpuno opsjednut mojom karijerom i nije bio spreman na velikodušnost u bilo kojem smislu”, rekla je Madonna nakon razvoda.

Rođen Charles Bukowski
1920. godine rođen je Charles Bukowski, američki književnik. Bukowski je erotski pisac, poznat po autobiografskoj kvintologiji o svom alter egu Henryu Chinaskom. U 21. godini počinje pisati, ali nešto ozbiljnije tek oko 35. godine. Volio je priče Ernesta Hemingwaya i romane koje je napisao David Herbert Lawrence. Pisao je pjesme, prozu, i nekoliko odličnih eseja. Objavljivao je sve do 1992. godine.

Rođena Madonna
1958. godine rođena je Madonna, pravim imenom Madonna Louise Ciccone, američka pjevačica, glumica, spisateljica, aktivistica i pop-ikona. Madonna je prodala više od 300 milijuna svojih albuma u cijelom svijetu. Guinnessova knjiga rekorda ju je proglasila najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena. Časopis Time ju je proglasio jednom od “25 najutjecajnijih žena prošlog stoljeća” zbog njezine utjecajne uloge u suvremenoj glazbi, zbog konstantnih promjena u glazbi, izgledu i izričaju, te zbog slobode i autonomije od glazbene industrije. Kritičari su hvalili njezinu raznoliku glazbenu produkciju koja je poznata po tome što je uvijek vezala i neke kontroverze uz sebe. U javnosti je poznata i po nazivu ‘Kraljica popa’.

Rođen Pavao Pavličić
1946. godine rođen je Pavao Pavličić, hrvatski književnik i romanopisac. Književni i znanstveni interesi kod Pavla Pavličića su podjednako zastupljeni i isprepliću se. Kao znanstvenika, Pavličića zaokupljaju teme iz starije hrvatske književnosti i literarne teorije. Iz tog područja objavio je veći broj rasprava i nekoliko knjiga: Rasprave o hrvatskoj baroknoj književnosti, Književna genologija, Stih u drami, drama u stihu, Sedam interpretacija, Poetika manirizma, Stih i značenje, Barokni stih u Dubrovniku i druge. Svoju karijeru kao jedan od najpoznatijih književnika malo novije generacije započeo je kao novelist kada je objavio velik broj pripovjetki gdje možemo ubrojiti njih nekoliko, a to su: “Vilinski vatrogasci”, “Dobri duh Zagreba”, “Slobodni pad”, “Vodič po Vukovaru”, “Prolazna soba”. Pavao je do danas najpoznatiji po tome što je u svojim djelima volio kombinirati različite stilove, tako je u velikim količinama unosio elemente fantastike na koji su čitatelji uvijek dobro reagirali. Pored toga njegovi romani poznati su po prije svega dinamičnoj radnji, jednostavnom izrazu te plošnim likovima.

Rođen James Cameron
1954. godine rođen je James Cameron, kanadski filmski redatelj i producent. Poznat je po svojim akcijskim i SF filmovima koji su bili obično komercijalno uspješni i vrlo inovativni. Tematski, Cameronovi filmovi općenito istražuju odnos između čovjeka i tehnologije. Cameron je režirao “Titanic”, koji je postao najuspješnijim filmom svih vremena, sa svjetskom zaradom od 1,8 milijardi dolara, a ujedno je stvorio i Terminator franšizu.

Preminuo Elvis Presley
1977. godine preminuo je Elvis Presley, američki pjevač.
Odlazak kralja rock ‘n’ rolla duboko je pogodio obožavatelje koji su se čuvši tragičnu vijest odmah počeli okupljati na njegovom imanju u Gracelandu. Elvis Presley potpuno zasluženo nosi prestižnu titulu kralja rock ‘n’ rolla. Karijeru je započeo 1953. hitom “Heartbreak Hotel”, a do 1977. godine prodao je preko 700 milijuna ploča.

Preminuo Babe Ruth
1948. godine preminuo je Babe Ruth, američki igrač baseballa i nacionalna ikona SAD-a.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content