Fotogalerija: Bili smo u još jednom “munjolovu”…

Najavljivano, očekivano i ostvareno. Još jučer u programu radio postaje Virovitica Kristijan Paljar, meteorolog ICV-a, najavljivao je osjetniju i burnu promjenu vremena tijekom petka. A to je bio znak i za naš “munjolov” :)

Nakon vrućeg dana u kojem smo u najtoplijem dijelu dana mjerili +33.6°C, tijekom kasnog poslijepodneva i večeri stigle su nam sa zapada predfrontalne aktivnosti. Frontalni sustav (hladna fronta) na područje VPŽ tek dolazi iza 00h.

Predfrontalne aktivnosti zahvatile su i VPŽ tijekom večeri. Od 21:30h do 23:00h na području VPŽ detektirano je oko 5500 munja. Lokalno je palo više od 15 mm kiše. Po radarskom odrazu mjestimice je bilo i sitne tuče, te na udare prolazno umjerenog do umjereno jakog vjetra promjenjiva smjera.

_MG_1866Meteorolog ICV-a Kristijan Paljar rekao nam je neke zanimljivosti u vezi munja.

Jakost struje prosječne munje je oko 30 kiloampera. Prosječna munja ima energije koliko i oko 12 kilograma svinjske masti ili 14 litara benzina. Temperatura munje iznosi od 20.000 do 30.000 °C. Impresivna je i brzina munje koja iznosi oko 200.000 km/h!

Zanimljivost je i broj munja iznad Europe

Iznad Europe je u zadnjih 120 minuta detektirano oko 300000 munja. Grmljavinska linija pruža se od Estonije do Italije. A snijeg je zabijelio i više predjele Alpa (iznad 2500 metara).

Postupna stabilizacija vremena očekuje se tijekom sutrašnjeg poslijepodneva. Puhat će umjeren na udare i umjereno jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka u odnosu na petak desetak stupnjeva niža. Nedjelju će obilježiti suho i stabilno vrijeme uz temperaturu zraka oko +25°C.

(www.icv.hr; kp; foto: Matija R.)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content