Glavni cilj programa – zapošljavanje i kreiranje radnih mjesta

Glavni cilj izbornog programa Hrvatske demokratske zajednice „Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost“ je zapošljavanje i kreiranje novih radnih mjesta.
Trenutna stopa zaposlenosti u Hrvatskoj je 60%, a do kraja mandata cilj je tu stopu povećati na 68%, odnosno kreirati 180.000 novih radnih mjesta.

Mjere aktivne politike zapošljavanja bit će jednostavnije, jasnije te prilagođenije potrebama stanovništva i poslodavaca. Osobit fokus bit će stavljen na one skupine kojima je potrebna dodatna podrška kako bi pronašli svoje mjesto na tržištu rada, a to su mladi osobe s invaliditetom te žene i dugotrajno nezaposleni. Tako je, što se tiče mladih, u planu vraćanje pripravništva, razvijanje sustava mentorstva i dodatna podršku samozapošljavanju te povećanje naknade za samozapošljavanje s 25.000 kuna na 30.000 kuna, kao i razvoj financijskih instrumenata za mlade. Nadalje, cilj je ojačati socijalno poduzetništvo kao jedan od oblika zapošljavanja osoba s invaliditetom. Zapošljivost žena i dugotrajno nezaposlenih osoba poticat će se prekvalifikacijama, cjeloživotnim obrazovanjem te povoljnim kreditima i bespovratnim sredstvima za samozapošljavanje.

(www.icv.hr, www.hdz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content