Obilježena 25. obljetnica osnutka 64. samostalnog bataljuna ZNG-a Slatina

Obilježavajući 25. obljetnicu osnivanja 64. samostalnog bataljuna Zbora Narodne garde Slatina, Udruga HVIDR-a Slatina organizirala je susret pripadnika bataljuna i drugih branitelja slatinskoga područja turnirom u visećoj kuglani.

Branitelji su se okupili kod zgrade Industrijsko-obrtničke škole, uz prisjećanje da je to prije 25 godina bila vojarna omražene JNA, oslobođena 16. rujna 1991. godine kao prvi vojni objekt na velikom području između Osijeka i Koprivnice. Svečanom povorkom kroz grad sudionici obilježavanja došli su do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, gdje su položili cvijeće, zapalili lampione i pomolili se za svoje stradale suborce.

Na svečanosti otvorenja predsjednik slatinske HVIDR-e Mato Bubaš podsjetio je na datume s početka Domovinskog rata bitne za branitelje slatinskoga područja. Bubaš je također podsjetio da je iz bataljuna izrasla 136. slatinska brigada i da je prvo oslobođeno područje u Hrvatskoj bilo papučko područje.
Turnir je otvorio gradonačelnik Ivan Roštaš, prvi ratni zapovjednik 64. bataljuna ZNG-a naglasivši da je obrana okupiranog područja u Domovinskom ratu i bila osnovna zadaća osnutka Zbora Narodne garde i 64. samostalnog bataljuna.

Na turniru su sudjelovali predstavnici udruge HVIDR-a Slatina, HVIDR-a Virovitica, HVIDR-a Orahovica, UHBL PTSP VPŽ ogranak Orahovica, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Ogranak ‘Vukovi’ Taborište, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Slatina te članovi Udruge maratonaca VPŽ Glasnici istine koji su istrčali memorijalnu utrku slatinskim ulicama do ciljnog odredišta na nogometnom igralištu NK Kozice.

Nakon sportskog dijela susreta, druženje je nastavljeno u Kozicama gdje je predsjednik slatinske HVIDR-e Mato Bubaš sudionicima uručio zahvalnice te priznanja najboljima u natjecanju u visećoj kuglani.

(domovina.net, Glas Slavonije, pž; foto: DF )

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content