U Panonski drvni centar kompetencija stigao 3D sustav za optičko mjerenje, svečano otvorenje 2. rujna

Panonski drvni centar kompetencija, najljepša je priča Virovitičko-podravske županije. Najznačajniji EU projekt, vrijednosti oko 45 milijuna kuna, za kojega je Europska Unija izdvojila 99 posto navedenih sredstava. Ta priča, koja će se svečano otvoriti u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, 2. rujna, dobila je još jedno – iznimno poglavlje.

U Centru je instalirana i puštena u pogon napredna optička tehnologija, koja nadilazi razine naprednih sustava ne samo na području RH već i ovog dijela Europe. Centar je sadržajno upotpunjen s industrijskim 3D printerom, 3D digitalnim skenerom, sustavom za lasersko graviranje, te 3D sustavom za optičko mjerenje i analizu pomaka i deformacija – kazala nam je voditeljica projekta Panonskog drvnog centra kompetencija, Ivana Filipović.
Radi se o opremi, kakvu u Hrvatskoj, nitko nema na „jednom mjestu“. I upravo stoga, okolnosti u kojima posluju naši poduzetnici, proizvođači namještaja, drvenih konstrukcija, te ostalih proizvod od drva, zahtijevaju brzi odgovor na izazove na tržištu u vidu isporuke konkurentnog, kvalitetnog i inovativnog proizvoda, a to će im se u Panonskom drvnom centru kompetencija moći ponuditi – na jednom mjestu – pod istim krovom.

PDCK (3)Upravo navedena oprema omogućit će krajnjim korisnicima usluga Centra brzu izradu prototipova korištenjem 5-osnog CNC-a i 3D printera, digitalno modeliranje, analizu svojstava materijala i ponašanja gotovih komponenata uslijed utjecaja dinamičkih opterećenja., virtualno sklapanje sklopova u računalu, izradu realističkih prezentacija, lasersko graviranje i označavanje, beskontaktno mjerenje.

PANONSKI DRVNI CENTAR KOMPETENCIJA, KAO POTPORNA INSTITUCIJA ZA PODUZETNIKE, KAKO U DRVNO – PRERAĐIVAČKOM SEKTORU, TAKO I OSTALIM BRANŠAMA, IMA ZA CILJ KRAJNJEG KORISNIKA UČINI KONKURENTNIJIM U PLASMANU NJEGOVIH PROIZVODA

Riječ je svakako o mogućnosti korištenja modernih tehnoloških dostignuća, koji će poduzetnicima olakšati tehničku zahtjevnost i ubrzati proces proizvodnje proizvoda od drva, ali i ne samo od drveta, jer mogućnosti navedene opreme, omogućuju stvaranje prototipova u medicini, auto industriji… Jer, Centar kao potporna institucija za poduzetnike, kako u drvno – prerađivačkom sektoru, tako i ostalim branšama, ima za cilj krajnjeg korisnika učini konkurentnijim u plasmanu njegovih proizvoda, što mu je i osnovni cilj.

Poduzetniku će biti omogućena puna usluga i podrška na jednom mjestu, Centru, primjerice proizvođaču namještaja bit će omogućena usluga produkt dizajna proizvoda, izrada 3D modela, izradu prototipa, kontrola kvalitete proizvoda u akreditiranom laboratoriju, fotografiranje i izradu profesionalnih kataloga te realističnih prezentacija izrade samog elementa…

Podsjetimo, Panonski drvni centar kompetencija najznačajniji je i najveći EU projekt u Virovitičko-podravskoj županiji. Centar se gradi u sklopu EU projekta vrijednog 45 milijuna kuna, od čega 99 posto sredstava daje Europska unija, a 1 posto Virovitičko-podravska županija. Projekt Panonski drvni centar kompetencija je prvi i najveći projekt u Republici Hrvatskoj realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava “Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Nositelj projekta kroz koji je realiziran Panonski drvni centar kompetencija je Virovitičko-podravska županija, a partneri projekta su VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content