Parkovi prirode neće ostati bez novaca iz EU fondova – novi natječaj već u proljeće 2017. ako se sva sredstva ne potroše ove godine

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije skraćivanjem rokova za prijavu na natječaj „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ ni na koji način nije dovelo u opasnost projekte nacionalnih parkova i parkova prirode.
Za očuvanje i promicanje prirodne baštine osigurano je dovoljno sredstava iz EU fondova i treba ih povući do 2023. godine. Ako se svi projekti ne prijave do 31. listopada 2016., ne znači da će ostati bez sredstava jer će se natječaji za to područje raspisivati svake godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava.

Skraćivanjem rokova, u dogovoru s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije želi motivirati projekte koji su pripremani gotovo dvije godine, da se prijave na natječaj i ugovore već u 2016. godini kako bi provedba projekta započela u 2017. godini.

Uobičajeno je da se u otvorenim pozivima s velikim brojem nepoznatih prijavitelja, čak i u slučaju infrastrukturnih projekata, prijaviteljima ostavlja u prosjeku 90 dana kako bi pripremili projekte. U ovom slučaju, radi se o ograničenom pozivu gdje su svi prijavitelji poznati, odnosno poziv je otvoren isključivo nacionalnim parkovima i parkovima prirode, te je Ministarstvo donijelo odluku da je 180 dana, u odnosu na 90 uobičajenih, dovoljno vremena da se projekti prijave na natječaj.

(razvoj.gov.hr; foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content