Gotovo 934 milijuna kuna iz EU fondova za poboljšanje studentskog smještaja

Obrazovanje je preduvjet razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskoj, a tu činjenicu prepoznaje i Hrvatska demokratska zajednica koja će nastaviti s reformom sustava odgoja i obrazovanja.

Svim redovitim studentima na javnim visokim učilištima bit će osigurano besplatno studiranje dok ispunjavaju uvjete studija. Osim toga, dodatno će se razviti sustav ciljanih stipendija kao poticaj za upis studija deficitarnih struka. Iz sredstava Europskog socijalnog fonda bit će osigurana besplatna prehrana,
smještaj i prijevoz studentima u skladu s imovinskim cenzusom.

Također, nastavit će se kontinuirano raditi na unapređenju studentskih standarda. Naime, u Hrvatskoj 62,5% redovitih studenata studira izvan prebivališta, a postojeći kapaciteti studentskog smještaja pokrivaju tek 15,1% studenata izvan prebivališta. Stoga je u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj za modernizaciju, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja osigurano ukupno 934 milijuna kuna. Sredstva su osigurana za izgradnju dodatnih 3.000 ležajeva i obnovu 5.000 postojećih ležaja u razdoblju do 2020., a temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020., jedan od gradova koji će dobiti studentski dom sa 108 ležajeva je i Virovitica. Ugovor za izgradnju studentskog doma potpisan je u ožujku ove godine u prisutstvu ministra regionalnog razvoja i EU fondova Tomislava Tolušića i dekanice Visoke škole Virovitica Vesne Bedeković. Studentski dom će imati 108 ležajeva, a realizirat će se zahvaljujući suradnji i angažmanu Visoke škole Virovitica, Razvojne agencije VIDRA i Virovitičko-podravske županije. Radovi na izgradnji krenut će početkom rujna.

(www.icv.hr, www.hdz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content