Na području Virovitičko-podravske županije u tijeku berba duhana – problem je i dalje cijena

Na području Virovitičko-podravske županije, u kojoj se proizvodi preko 90 posto hrvatske proizvodnje duhana, ova kultura spada među najzastupljenije kulture te je njome zasađeno oko 15 posto obradivih površina. Proizvodnja duhana vrlo je zahtjevna, a ljudski rad neophodan je u tom procesu od ožujka do sredine listopada. Berba duhana započinje 60-ak dana od sadnje, a sada se već završilo s podbirom, odnosno prva dva do tri donja lista. Jedan od dugogodišnjih proizvođača duhana s područja Virovitičko-podravske županije jest i Željko Škvarić iz Virovitice.

– Ustajem se već u tri sata u noći kako bih pokupio težake i kako bismo što prije počeli brati, odnosno čim se počne daniti da završimo prije velikih vrućina. Osim toga, budim se i oko ponoći da bih provjerio sušare radile li kako treba. Duhan je ove godine dosta dobar. Malo je manje padalina, ali vidjet ćemo kasnije kakva će biti kvaliteta jer sve ovisi o vremenu i drugim uvjetima koje priroda daje. Poticaj smo dobili, kakav je da je, a problem je i dalje cijena, otkup i kakva će biti klasa. Troškovi su veliki, svake godine sve veći, a cijena je ostala ista već godinama. Duhan proizvodimo na površini od 17 hektara te beremo 6 sušara tjedno.

Kod nas se sve slabije isplati baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Više nije kao prije isplativo saditi duhan, imati žitarice niti se baviti stočarstvom, ali nešto moramo raditi da bismo preživjeli, a mi smo navikli na ovu kulturu, opremili smo se prikolicama, sušarama, plastenicima i drugom opremom koja nam je potrebna. – kazao nam je Željko Škvarić koji se sadnjom duhana bavi još od 1973. godine te tijekom sezone zapošljava 11 radnika.

(www.icv.hr, žđ; foto: Ž. Đaković)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content