Tomislav Tolušić: HDZ je za Projekt Slavonija osigurao 2,5 milijarde eura

Prema riječima ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislava Tolušića, iz europskih fondova danas imamo 10,7 milijardi eura na raspolaganju, a Hrvatska demokratska zajednica će u okviru svog posebnog operativnog programa, Projekta Slavonija, za pet slavonskih županija osigurati 2,5 milijarde eura.

HDZ-ov poljoprivredni program, po uzoru na Poljsku, pomoći će razvoju slavonskih županija i rješavanju njihovih gorućih problema, s obzirom da su one još uvijek nerazvijenije u odnosu na ostale u Hrvatskoj. Na taj način možemo postići cjelokupan razvoj područja i spriječiti demografsko nazadovanje Slavonije, jer su velika većina ljudi koji su u zadnje četiri godine otišli iz Hrvatske bili iz Slavonije – naglasio je Tolušić.

Ministar Tolušić je dodao i kako su u tijeku pregovori s Europskom komisijom vezano uz izradu mini operativnog programa kako bi se novac za Slavoniju mogao povući već od sljedeće godine. Također, s ciljem ravnomjernog razvoja, u planu je napraviti promjenu načina korištenja sredstava iz EU fondova kako ne bi razvijena područja povlačila znatno više od onih manje razvijenih, što je danas slučaj zbog loših odluka prošle vlade.

Tolušić je istaknuo i kako je od početka ove godine Hrvatska povukla više od pet milijardi kuna iz fondova EU, dok je u cijeloj prošloj godini taj iznos bio četiri milijarde. Cilj HDZ-a je do kraja godine podići tu razinu na 7,5 do 8 milijardi kuna, a dosad je raspisano i 120 natječaja, što je dvostruko više nego u prošloj godini.

(www.icv.hr, www.dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content