Hrvatska osnažuje dobrosusjedske odnose kroz EU programe teritorijalne suradnje

Republika Hrvatska već dugi niz godina uspješno sudjeluje u programima prekogranične i transnacionalne suradnje, a nakon ulaska u Europsku uniju postala je punopravna članica i programa međuregionalne suradnje.

Programi prekogranične suradnje glavni su izvor financiranja regionalnoj i lokalnoj razini u pograničnim područjima i uvelike doprinose gospodarskom razvoju, izgradnji kapaciteta lokalnih, regionalnih i nacionalnih institucija za provedbu EU programa, održivom razvoju okoliša te generalno poboljšanju kvalitete života u pograničnim područjima.

U financijskom razdoblju 2007.-2013. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u ulozi nacionalnog tijela, sudjelovalo je u koordinaciji i provedbi 6 programa prekogranične suradnje i 2 programa transnacionalne suradnje. Hrvatski projektni partneri u tom su razdoblju sudjelovali u više od 500 projekata, s ukupno ugovorenim iznosom većim od 850 milijuna kuna.

U novom financijskom razdoblju 2014.-2020. povećan je iznos sredstava koji je na raspolaganju Hrvatskoj za 13 programa europske teritorijalne suradnje: 5 prekograničnih, 4 transnacionalna i 4 međuregionalna programa. Zajedno s drugim državama članicama i nečlanicama Europske unije hrvatski projektni partneri mogu koristiti oko 12 milijardi kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj bez ograničenja.

– Korištenjem programa europske teritorijalne suradnje kroz zajednički pristup smanjit će se negativan utjecaj granica i promovirati društveno-gospodarska kohezija. Naravno, dodatno će se doprinijeti povećanju međunarodne konkurentnosti hrvatskih regija, smanjenju društvene i gospodarske nejednakosti među hrvatskim regijama i ujednačavanju njihova razvoja“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Programi europske teritorijalne suradnje su u početnoj fazi provedbe, a odabranim projektima financirat će se promicanje inovacijskih kapaciteta i suradnja u području inovacija, razvoj strategija vezanih za nisku razinu emisije CO2, prometno povezivanje programskih područja uključujući pomorski prijevoz, zaštita i promicanje prirodnih i kulturnih resursa, doprinos razvoju turizma, obrazovanje, poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga te jačanje konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja u programskom području.

U samom početku provedbe već je vidljiv veliki interes hrvatskih projektnih partnera za sudjelovanjem te je u 2016. godini ugovoreno 29 projekata kroz koje je našim partnerima osigurano gotovo 80 milijuna kuna.
(www.razvoj.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content