S višom plaćom dolazi i višak kilograma

Prema nekim istraživanjima prosječan zaposlenik tijekom radnog vijeka dobije 10-ak kilograma. Međutim, postoje i zaposlenici koji zbog stresa i neredovitih obroka drastično izgube na težini. Koliko se radnici udebljaju ili smršave kada počnu raditi MojPosao je istražio na 400 ispitanika.

Dvije trećine ispitanika (64%) nakupilo je višak kilograma od kada su počeli raditi. Njih 13% potrudilo se nakupljene kilograme naknadno skinuti, dok je 19% ispitanika smršavilo od kada su počeli raditi. Svega 3% ispitanika izjavilo je kako im se težina nije promijenila od kada su počeli raditi.

Ispitanici koji su se udebljali u prosjeku su dobili 7,1 kilogram, a oni koji su smršavili u prosjeku su izgubili 5 kilograma.

Viša plaća donosi i više kilograma

Bilo zbog produženih radnih sati, bilo zbog povećane količine stresa, ispitanici s višim mjesečnim neto primanjima u većoj se mjeri i udebljaju.

Čak 76% ispitanika s mjesečnim neto primanjima iznad 8.000 kuna nakupilo je kilograme od kada rade, dok je isto učinilo 54% ispitanika s mjesečnim neto primanjima do 4.000 kuna.

Ispitanici s najmanjim primanjima (do 4.000 kuna) u najvećoj su mjeri smršavili od kada su počeli raditi (27%), dok je gubitak kilograma prisutan kod svega 7% najplaćenijih ispitanika.

Gledamo li ispitanike koji su na poslu ‘zaradili’ kilograme, možemo zaključiti da s većom plaćom dolazi i više kilograma. Tako su ispitanici s prosječnom mjesečnom neto plaćom do 4.000 kuna u prosjeku dobili 5,2 kilograma, a oni s plaćom od 4 do 6 tisuća kuna dobili su 6,9 kilograma. 8,6 kilograma dobili su ispitanici s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 6 do 8 tisuća kuna, dok su najviše kilograma dobili ispitanici s najvišim plaćama: 10 kilograma dobili su ispitanici s plaćom višom od 8 tisuća kuna.

Uzroci nakupljenih kilograma

Kao uzrok nakupljenim kilogramima 63% ispitanika navelo je cjelodnevno sjedenje, a čak 59% ispitanika smatra da nakupljene kilograme uzrokuje stres na poslu. Polovica ispitanika (56%) uzrok debljanju vidi u preskakanju obroka zbog prebrzog tempa rada, a njih 42% za debljanje krivi konzumaciju brze hrane. Prema mišljenju 38% ispitanika debljanje je, između ostalog, posljedica nedostatka sna.

(Ne)zdrava prehrana na poslu

Za vrijeme radnog vremena najviše ispitanika (51%) jede hladni obrok (pecivo ili sendvič) koji kupe tijekom pauze, a njih 30% umjesto konkretnog obroka jede grickalice i/ili slatkiše. Tek 20% ispitanika naručuje topli obrok. Svega 20% ispitanika za vrijeme radnog vremena jede topli obrok spremljen kod kuće, a 13% ispitanika izjavilo je kako im poslodavac osigurava topli obrok u tvrtki.

Sjedenje na poslu doprinosi nakupljanju kilograma

Većina ispitanika (58%) radni dan provede sjedeći, i to barem šest sati i više. Svega 18% ispitanika dnevno sjedi manje od 2 sata, dok ih 10% na poslu sjedi do 4 sata dnevno. Do 6 sati na poslu sjedi 14% ispitanika.

Količina sati provedena u sjedećem položaju doprinosi nakupljanju kilograma. Ispitanici koji su nakupili kilograme od kada rade (65%), u prosjeku sjede više od 6 sati, dok je takvih ispitanika svega 34% među onima koji su uspjeli izgubiti kilograme.

Gotovo polovica ispitanika (46%) nema nikakvu sportsku rekreaciju. Njih 18% rekreira se jednom tjedno, dok ih se 15% rekreira dva puta tjedno. Petina ispitanika (20%) rekreira se više od dva puta tjedno.

(www.MojPosao.net, Foto: Ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content