U Slatini održano predavanje o rizicima pušenja duhanskih proizvoda

Udruga HVIDRA Slatina u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije organizirala je 28. rujna stručno predavanje ”Zdravstveni rizici pušenja duhanskih proizvoda i povezanost s tzv. legalnim drogama” u okviru projekta ”Jači od zaborava”.

Prije početka predavanja prisutne je u ime organizatora pozdravio i zahvalio na odazivu Mato Bubaš, predsjednik slatinske HVIDRA-e. Predavač je bio dr. Miroslav Venus spec. epidemiolog, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” Virovitičko-podravske županije, koji je prisutne u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Slatini proveo kroz štetnost i rizik konzumacije duhanskih proizvoda , ali i opasnostima konzumacije tzv. ”legalnih droga”.

Dr. Venus je naglasio da su istraživanja pokazala kako vrlo mali broj adolescenata odmah počinje s konzumacijom legalnih ili ilegalnih teških droga, te da prva faza najčešće počinje s cigaretama koje su za njih također ilegalno sredstvo ovisnosti, budući da su maloljetni pa se kasnije prelazi na teže vrste droga, spomenuvši tragičan događaj od prije godinu dana u Zagrebu kada je 15-godišnjak preminuo od posljedica udisanja osvježivača prostora kojeg je pomiješao, ”posolio” s duhanom.

– Glavni izvor tzv. legalnih droga je internet i tzv. smart shopovi kojih na svu sreću na području grada Slatine i naše županije još uvijek nema – rekao je dr. Venus.

Također, dr. Venus je prezentirao kako udisanje duhanskih proizvoda i tzv. legalnih droga štetno utječe na organizam konzumenata te koji su organi najizloženiji bolestima, poput raka, kao posljedica pušenja.

Na kraju predavanja je praktično demonstriran utjecaj pušenja na zdravlje pomoću specijalnog uređaja koji mjeri koncentraciju ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku pojedinca.

(Domovina net; foto DF)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content