Završna konferencija projekta “Panonski drvni centar kompetencija”, najznačajnijeg EU projekta Virovitičko-podravske županije

U zgradi Panonskog drvnog centra kompetencija u Poduzetničkoj u Virovitici održana je završna konferencija u sklopu EU projekta “Panonski drvni centar kompetencija”. Direktorica Centra Ivana Filipović predstavila je tom prigodom prisutnima usluge koje će Centar nuditi te najavila natječaj za dodjelu međunarodne nagrade najboljem inovatoru i dizajneru. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Virovitičko-podravske županije, koja je nositelj projekta i partneri: predstavnici Razvojne agencije VIDRA na čelu s ravnateljicom Eminom Kovač te prodekan za znanstveno-istraživački rad Ivica Župčić sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s tehničkim koordinatorom Alanom Antonovićem, poduzetnici iz drvno-prerađivačkog sektora… Centar će s aktivnim radom krenuti već početkom listopada.

Nakon dvije godine napornog i aktivnog rada na samom projektu, ovim događajem završile su sve aktivnosti planirane unutar provedbe. Centar će nuditi usluge izrade prototipova namještaja u našoj inovacijskoj tvornici, usluge izrade 3D modela, 3D skeniranja i printanja na vrhunskim tehnologijama po prvi puta instaliranim u Hrvatskoj. – rekla je direktorica Panonskog drvnog centra kompetencija Ivana Filipović.

Podsjetimo, Panonski drvni centar kompetencija najznačajnjiji je EU projekt Virovitičko-podravsle županije, vrijedan gotovo 45 milijuna kuna, a udio sufinanciranja bespovratnim sredstvima iz Strukturnih i investicijskih fondova Europske unije iznosi 99 posto, dok je 1 posto financirala Županija kao nositelj projekta. Centar, koji je otvoren početkom rujna u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, je zamišljen kao poveznica znanstvenika, lokalne zajednice i industrije u svrhu razvoja inovativnih proizvoda od drva te pružanja usluga poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora. U projekt su, počevši od same ideje, uz Virovitičko-podravsku županiju kao inicijatora i začetnika, bili uključeni i partneri Razvojna agencija VIDRA, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković, a u konzultacijama su sudjelovali i proizvođači iz drvno-prerađivačkog sektora s područja naše županije.

Osim toga, u Drvnom centru su danas održani i Dani otvorenih vrata kako bi se široj javnosti predstavio uspješan primjer suradnje znanstvene zajednice, javnog sektora te poduzetnika u drvno-prerađivačkom sektoru. Tom prigodom uz obilazak posjetiteljima su predstavljene i djelatnosti vezane uz drvnu struku, a koje se ogledaju u atraktivnim inovativnim materijalima te suvremenim koncepcijama proizvodnje. Centar će za sve posjetitelje biti otvoren i 29. rujna od 13 do 15 sati.

(www.icv.hr, mb; foto: Matija Rođak)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content