Za blagdan Svih svetih suho i stabilno vrijeme, mraz ujutro, sumaglica navečer

Posljednji je dan mjeseca listopada 2016. godine. Analiza temperaturnih anomalija za listopad 2016. godine pokazuje da su na području VPŽ srednje mjesečne temperature zraka bile niže od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. Temperaturna odstupanja srednje mjesečne temperature zraka bila su u rasponu od -0.8 °C do -1.4 °C. Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike na području VPŽ za listopad 2016. godine svrstane su u kategoriju – hladno.

Analiza količina oborine za listopad 2016. godine koje su izražene u % višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) pokazuje da su količine oborine na području VPŽ u granicama prosjeka. Oborinske prilike na području VPŽ za listopad 2016. godine opisane su u kategoriju – normalno.

Nije iz goreg reći da smo posljednji mjesec s temperaturama zraka nižim od višegodišnjeg prosjeka imali tijekom veljače 2012. godine uz temperaturno odstupanje na području VPŽ u rasponu od -4.7 °C do -5.1 °C.

Što nam studeni donosi…

Na osnovu trenutnih sezonskih izlaza studeni 2016. godine, temperaturama zraka trebao bi biti prosječan ili neznatno topliji. Oborine bi se trebale kretati u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Početak studenog trebale bi obilježiti stabilne vremenske prilike.

Temperature zraka tijekom srijede bi se u većem dijelu VPŽ trebale „penjati“ do +18°C ili koji stupanj više. Srijeda će ujedno biti najtopliji dan u tjednu ako ne i do kraja studenog.

Tijekom utorka očekujemo stabilno i suho vrijeme. Tijekom srijede do kraja dana očekujemo kišu koja će tijekom noći sa srijede na četvrtak u višim predjelima prijeći u susnježicu i snijeg. Možda više predjele VPŽ (iznad 800 metara nadmorske visine) posjete prve ovosezonske snježne pahuljice. Od četvrtka (u drugom dijelu dana) očekujemo postupnu stabilizaciju vremena koja bi mogla potrajati do kraja tjedna.

Temperature zraka u padu.

Očekujemo prizemni mraz osobito tijekom utorka, petka i subote. Tijekom jutra i večeri mjestimice očekujemo kratkotrajnu sumaglicu ili maglu. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 0°C do +7°C tijekom srijede i četvrtka. Najviše dnevne od +9°C tijekom četvrtka do +18°C ili koji stupanj više tijekom srijede. Vjetar slab do umjeren pretežno južnih smjerova. Tijekom noći sa srijede na četvrtak i tijekom četvrtka prolazno sjevernih smjerova. UV indeks nizak i umjeren.

Možda nas iznenadi dašak zime u do sredine studenog? (www.icv.hr; Kristijan Paljar)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content