Na današnji dan: 27. listopada

Konstantin ugledao križ na nebu
Na današnji je dan 312. godine rimski car Konstantin, jedan dan uoči odlučujuće bitke, vidio križ na nebu i zbog toga se obratio na kršćanstvo. Prema rimskom kroničaru Euzebiju vizija se odigrala na ovaj način: oko podneva tog dana Konstantin je vidio na nebu križ od svjetlosti i natpis “In hoc signo vinces” (“U tom znaku ćeš pobijediti”). Isto je vidjela i njegova vojska. Konstantin nije bio siguran u značenje tog ukazanja, no iste noći u snu mu je došao Isus Krist s istim znakom i zapovijedio mu da simbol križa upotrijebi u svim sukobima s neprijateljem. Konstantin je tako postupio i pobijedio u odlučujućoj bitki kod Milvijskog mosta, nakon čega je pobjedonosno ušao u Rim.

Oborena letjelica Rudolfa Andersona u Kubanskoj raketnoj krizi
Tijekom Kubanske raketne krize poginula je samo jedna osoba u izravnoj borbi. To se dogodilo na današnji dan 1962. godine, kada je američki bojnik (major) Rudolf Anderson srušen s neba nad Kubom. On je bio američki vojni pilot koji je upravljao izviđačkom letjelicom U-2. Taj dan je poletio iz baze na Floridi. Na njega je ispaljena raketa S-75 Dvina (NATO oznaka SA-2 Guideline) sovjetske proizvodnje. Pogođen je i usmrćen. Predsjednik Kennedy ga je posthumno odlikovao najvišim zasebnim odlikovanjem Američkog ratnog zrakoplovstva – Zrakoplovnim križem (Air Force Cross). Bio je prva osoba kojoj je dodijeljeno to visoko odlikovanje.

Kongo preimenovan u Zair
Na današnji je dan 1971. godine država Kongo preimenovana u Zair. Riječ Zair dolazi od riječi nzere ili nzadi, a znači “rijeka koja guta sve rijeke”. To je dakle drugo ime za rijeku Kongo, koja čini geografsku osovinu te države. Preimenovanje je inicirao predsjednik Mobutu. Namjera mu je bila učiniti “autentičnim” kongoanska imena. Tako je i sam sebe preimenovao, odbacivši francusko osobno ime Joseph-Désiré i uzevši puno ime Mobutu Sésé Seko Nkuku Ngbendu wa Za Banga, što otprilike znači “sve-osvajajući ratnik koji ide iz trijumfa u trijumf”. Od tada je na zapadu poznat kao Mobutu Sésé Seko. I drugi državljani Zaira morali su po njegovom zahtjevu uzeti “autentična” imena, s time da su po uzoru na Maovu Kinu prvo navodili prezime, a zatim ime. Preimenovani su i gradovi. Tako je glavni grad Léopoldville preimenovan u Kinshasu, prema selu koje se nekad davno nalazilo na mjestu na kojem je nastao taj grad. Grad Stanleyville preimenovan je u Kisangani, a Elisabethville u Lubumbashi. Nakon Mobutuova odlaska s vlasti Zair je ponovno preimenovan u Kongo, no imena gradova nisu vraćena na staro.

Rođen James Cook
1728. godine rođen je James Cook, engleski pomorac i istraživač. Mornar po prirodi, Cook se pridružio Kraljevskoj mornarici 1755. godine u dobi od 26 godina, a do 29. je bio zapovjednik kraljevskoga broda Pembroke sa 64 topa. Cook se istaknuo u Sedmogodišnjem ratu između Francuske i Britanije (1756.-1763.) i svojim pomorskim kartama i istraživanjima na rijeci St. Lawrence tijekom pohoda generala Jamesa Wolfea protiv Quebeca. Sljedeće su ekspedicije oko Newfoundlanda potvrdile njegov ugled nadarenoga pomorskog istraživača i ratna mornarica počela je računati s njime za veće pothvate. Cook je oplovio Novi Zeland i ustvrdio da se sastoji od dva otoka, istražio do tada nepoznatu istočnu obalu Australije i ustvrdio da je Nova Gvineja samostalan otok.

Rođen Niccolo Paganini
1782. godine rođen je Niccolo Paganini, talijanski skladatelj. Kao violinist uglavnom samouk, karijeru je započeo 1793. godine u Italiji gdje je već oko 1813. godine postao glasovit; Od 1828. do 1834. godine bio je na vrhuncu slave, održavao koncerte po glavnim europskim glazbenim središtima izazivajući svojim virtuozitetom, temperametnim sviranjem i magičnom pojavom oduševljenje publike. Iskonski nadaren, fanatički predan svojemu umijeću, poznavajući uz to bit svoga instrumenta, Paganini je najveći violinist virtuoz svih vremena. Svojim načinom sviranja znatno je utjecao na stil violinske glazbe, a obogatio je i tehniku (sviranje na jednoj žici, kromatski glisando, pizzicato lijevom rukom itd.). Skladao je pretežno bravuozna djela za solo violinu ili uz orkestar, komornu glazbu (sonate za violinu i gitaru) i kompozicije za gitaru. Oponašao se i njegov način sviranja, a i odijevanja, pa su bečki izlozi bili puni robe “a la Paganini”. Car mu je dodijelio i titulu dvorskog virtuoza. Oko njegovog imena nizale su se brojne legende. Znatno je utjecao na stil glazbe romantizma, a najznačajniji su njegovi violinski koncerti i 24 Capriccia za solo violinu. Paganini je za života postao legendarna ličnost i ostao jedinstvena pojava u povijesti glazbe.

Preminuo Alexandre Dumas
1895. godine preminuo je Alexandre Dumas (sin), francuski književnik. Alexandre Dumas jr. rođen je u Parizu od majke Marie-Catherine Labay, krojačice i oca Alexandrea Dumasa sr., pisca. Dumas je sina priznao tek 1831. godine i osigurao mu najbolje obrazovanje. Zakon je Dumasu sr. omogućio da uzme sina majci i majčina agonija inspirirala je Dumasa jr. da piše o ženskim mukama i patnjama. Dumas jr. uvijek je pisao moralna djela, a u njegovoj drami “Prirodni sin” iz 1858. godine govori da otac mora priznati rođenog sina i oženiti ženu, to jest djetetovu majku. Dumas jr. je 1844. godine otišao živjeti s ocem. Tu je upoznao Marie Duplessis, svoju inspiraciju za roman “Dama s kamelijama”. Djelo je poslije adaptirano u dramu i bila je baza za Verdijevu operu La Traviata iz 1853. godine.

Preminula Nada Ruždjak
2012. godine preminula je Nada Ruždjak, hrvatska operna pjevačica. Nada Ruždjak se školovala u Rijeci, a pjevanje je učila najprije kod Mice Glavačević, a nastavila kod Nade Auer, Lava Vrbanića i Zlatka Šira. Debitirala je 31. prosinca 1961. godine na pozornici riječkoga Narodnog kazališta Ivan Zajc (danas HNK Ivana pl. Zajca) u ulozi Marice u Splitskom akvarelu Ive Tijardovića. Nakon povratka u Zagreb 1963. godine postala je članicom Gradskog kazališta Komedija. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu debitirala je 24. listopada 1965. godine kao Gilda u Verdijevoj operi Rigoletto. Opernu je publiku oduševljavala lijepim i ujednačenim sopranom, besprijekornom intonacijom te virtuoznim koloraturama. Nada Ruždjak je tijekom bogate karijere otpjevala mnoge lirske i koloraturne sopranske uloge, za koje je primila brojna priznanja i nagrade. Njegovala je i koncertni repertoar te nastupala s mnogim hrvatskim glazbenicima i instrumentalnim ansamblima. Za svekoliko umjetničko djelovanje dodijeljena joj je 2008. godine i Nagrada hrvatskog glumišta.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content