Na današnji dan: 4. listopada

Papa Grgur VII. zaprijetio istarsko-kranjskom markgrofu Vecelinu izopćenjem iz Hrvatske
Grgur VII. bio je jedan od velikih obnoviteljskih papa. U njegovo doba Hrvatskom je najprije vladao Petar Krešimir IV., a potom Dmitar Zvonimir. U vrijeme slabljenja Bizanta, Zvonimir je pristao uz papu. 1075. godine papa je poslao legate Gebizona i Fulkona Zvonimiru koji priseže da će biti vjeran podanik papi. Gebizon ga 1076. u Solinu kruni kraljevskom krunom, a Zvonimir se obvezao da će pomagati vjersku obnovu i braniti Crkvu, da će papi davati godišnji dar u novcu, da će se pobrnuti da se Crkvi daju prvine i desetine, te da će uzeti u zaštitu siromahe, udovice i siročad. Tako je Zvonimir osigurao i državnopravno priznanje Kraljevstva Dalmacije i Hrvatske (Regnum Dalmatiae et Chroatiae), a papa je u pismu istarsko-kranjskom markgrofu Vecelinu na današnji dan 1079. godine čak zaprijetio izopćenjem iz Crkve, ako napadne Hrvatsku.

Na prvo putovanje uputio se Orient Express
Izvorna ruta Orient Expressa započinjala je u Parizu i nastavljala preko Strassborga, Münchena, Beča i Budimpešte do grada Giurgiua na Dunavu (na granici Rumunjske i Bugarske). Tamo su putnici trajektom prelazili Dunav, da bi zatim drugim vlakom nastavili do grada Varne na obali Crnog mora i zatim opet brodom do Carigrada. Kasnije je uvedena direktna željeznička ruta do Carigrada, bez presjedanja na brodove. Linija je zatim produžena na zapad do Londona. Danas Orient Express vozi u vagonima iz 20-tih i 30-tih godina na liniji London – Venecija, s povremenim vožnjama do Rima, Praga, Beča, Budimpešte, Krakowa i Carigrada. Cijena puta od Pariza do Carigrada po važećem cjeniku iznosi 6980 eura i uključuje pet noćenja u vlaku.

Keith Moore optužen za krađu 6 milijuna funti od Stinga
Keith Moore je 1994. godine osuđen na zatvor od 6 godina za financijske spletke u kojima je oštetio svog klijenta za otprilike 6 milijuna funti. Moore je bio Stingov financijski savjetnik tijekom 15 godina. Bez Stingovog znanja ulagao je njegov novac u razne pothvate, primjerice pokušaj preuređenja ruskih transportnih zrakoplova u putničke jumbo-jetove. Moore je mnogo novca potrošio za sprečavanje svog vlastitog bankrota, u dva slučaja. Sting nije bio svjestan prijevare, jer su njegovi financijski poslovi vođeni pomoću čak 108 različitih bankovnih računa. Tek je anonimnom dojavom obaviješten o prijevari. Zanimljivo je da Sting nije potpuno neiskusan u financijama, jer je jedno vrijeme radio i kao poreznik.

Preminuo Rembrandt van Rijn
1669. godine preminuo je Rembrandt van Rijn, nizozemski slikar i bakropisac. Ostvarivši uspjeh još kao mladi slikar, kasnije godine njegova života obilježila je tragedija financijskih poteškoća. Unatoč tomu, njegove slike i grafike bile su popularne cijeloga njegova života, i njegova reputacija kao slikara ostala je neokaljana te je dvadesetak godina naukovao gotovo sve važnije nizozemske slikare. Rembrandtova najveća inovativnost se ispoljila u njegovim portretima suvremenika, autoportretima i ilustracijama biblijskih motiva. Njegovi autoportreti tvore jedinstvenu intimnu biografiju u kojoj je umjetnik promatrao sebe bez taštine i potpuno iskreno. U slikarstvu, kao i u grafici, pokazao je iznimno poznavanje klasične ikonografije koju je preoblikovao kako bi se uklopila u njegovo iskustvo. Tako su njegovi prikazi biblijskih scena sadržavali njegovo poznavanje teksta, asimilaciju klasičnih kompozicija i njegova istraživanja židovske populacije u Amsterdamu. Zbog svog dubokog suosjećanja s ljudskom prirodom često je zvan i „jednim od velikih proroka civilizacije”.

Preminula Janis Joplin
1970. godine preminula je Janis Joplin, američka rock pjevačica. Zbog svoje nesposobnosti da se uklopi i da ispuni očekivanja tamošnje konzervativne zajednice, Janis je već u ranijoj mladosti doživjela brojne traume, poteškoće i nezadovoljstvo koje će ju pratiti tijekom života. Pohađala je srednju školu Thomas Jefferson High School, gdje je najviše interesa pokazivala za umjetničke predmete, posebice slikanje. Već je sa 17. godina odlučila postati pjevačica, a poslije škole je radila kao konobarica u lokalnoj kuglani kako bi zaradila novac za kartu u Kaliforniju. Slobodno vrijeme je provodila u društvu svojih uličnih prijatelja Jima Langoda i Granta Lyonsa, koji su je prvi upoznali sa svijetom bluesa. Janis Joplin je u početku bila pjevačica grupe Big Brother & Holding Company, a kasnije je radila samostalno. Njezina verzija pjesme “Me and my Boby Mcgee” posthumno je dospjela na prvo mjesto američke top-liste singlova. Predstavljali su je kao bjelkinju s glasom crnkinje.

(www.icv.hr, Foto: Ilustracija )

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content