Fotogalerija: Osma Voćinska kestenijada i smotra folklora

Osmu smotru folklora i običaja, Voćinsku kestenijadu, u Hrvatskom domu u Voćinu otvorio je rado viđen gost ovoga kraja – saborski zastupnik Josip Đakić.

Manifestacija je započela okupljanjem stotinjak izvođača u Osnovnoj školi Voćin, kuhanjem čobanca za sve goste, kao i pečenjem kestena ispred Doma. Svečanu kesten-tortu i ove je godine stručno napravila Sandra Jadek iz Slatine.

Misno slavlje u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije služio je vlč. Mladen Štivin, voćinski župnik. Tijekom Mise, mladi vjernici iz Ćeralija, obučeni u narodne nošnje, prinijeli su plodove jeseni na blagoslov obilježivši na taj način i Dan kruha.

U mimohodu narodnih nošnji sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava Sljeme Šestine Zagreb, Stjepan Šajnović Osekovo, Jasen Šaptinovci, Ćeralije iz Ćeralija, Čačinici iz Čačinaca, učenici Osnovne škole Voćin i domaćin KUU Voćin. Kratkim pozdravnim nastupom ispred Hrvatskog doma najavljen je lijep program koji je održan u prepunoj dvorani. Bilo je više novosti pa i iznenađenja od kojih navodimo neka – prvi javni nastup KUD-a Ćeralije na Kestenijadi, prvo gostovanje Tamburaškog sastava Hrvatice iz Požege a i načelnik Općine Predrag Filić, kao prva Vaga, za rođendan je od KUU-e Voćin dobio na poklon kratki vuneni kaput sa slavonskim vezom.

Kesten-tortu dijelile su folklorašice iz Udruge, a nakon zajedničke večere uslijedilo je očekivano narodne veselje uz Suhopoljske tamburaše.

(www.icv.hr, žf; foto: Željko Felbar)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content