U HGK – Županijskoj komori Virovitica održana prezentacija Stalnog arbitražnog sudišta i Centra za mirenje pri HGK

U HGK – Županijskoj komori Virovitica 4. listopada je održana prezentacija Stalnog arbitražnog sudišta i Centra za mirenje pri HGK. Cilj ove prezentacije bio je informirati predstavnike gospodarskih subjekata i drugih potencijalnih korisnika o mogućnostima korištenja alternativnih oblika rješavanja sporova kao jedne od usluga HGK.

Profesor emeritus dr.sc. Krešimir Sajko, predsjednik Centra za mirenje pri HGK, govorio je o rješavanju privatnopravnih sporova mirenjem na temelju Zakona o mirenju i Pravilnika o mirenju Centra za mirenje. Pri tome je istakao da postupak mirenja počinje prihvatom prijedloga za mirenje, koji se podnosi Centru u pisanom obliku, a ugovaranje mirenja je moguće prije nastajanja spora ili nakon njegova nastajanja.

Prof.dr.sc. Mihajlo Dika, predsjednik Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK je rekao da u Hrvatskoj gospodarskoj komori osim Centra za mirenje postoji i Stalno arbitražno sudište kao institucija koja organizira osnivanje pojedinih arbitražnih sudova te na taj način omogućava strankama da riješe svoje međusobne sporove. Arbitraža je suđenje i završava pravorijekom te je po svom učinku izjednačena s pravomoćnom sudskom presudom. Rješavanje trgovačkih sporova poduzetnika je mnogo brže, traje 3 do 6 mjeseci, a često je i kvalitetnije.

Mirjana Košec, tajnica Centra za mirenje i Andreja Čavlina, tajnica Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK, govorile su o mirenju i arbitraži, kao alternativnim oblicima rješavanja sporova koji gospodarstvenicima, ali i drugim pravnim i fizičkim osobama pružaju mogućnost korištenja učinkovitog mehanizma rješavanja sporova u znatno kraćim rokovima nego, primjerice, na državnim sudovima.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici gospodarskih subjekata, jedinica lokalne uprave i regionalne samouprave, institucija, odvjetnici, stečajni upravitelji i ostali zainteresirani za rješavanje sporova putem mirenja i arbitraže.

(Anpo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content