Kolindina garda: Virovitičanka Ivana Rengel jedna od tri vojnikinje, prve žene u Počasnoj satniji

Vojnikinje Katarina Švegović (23), Ivana Rengel (29) i poručnica Kristina Kojundžić (27) ostat će u povijesti upisane kao prve žene koje su pristupile do sada samo za muškarce rezerviranoj Počasnoj satniji Počasno-zaštitno bojne. Zbog ovih djevojaka visokih propisanih 170 centimetara, kosa zategnutih u pundžu koja ne smije prelaziti okovratnik košulje, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović morala je promijeniti svoju zapovijed kada su je u počasnom postroju u svibnju pozdravile u savršenom stavu pozor.

Kako su u ovoj najelitnijoj postrojbi Oružanih snaga do sada bili samo muškarci, predsjednica je u svojoj zapovijedi morala spomenuti i vojnikinje. Upravo je taj 27. svibnja i prvi bliski susret sa predsjednicom ostao u njihovim sjećanjima upisan kao dan kada su se osjećale iznimno ponosno i časno.

– Prošla sam obuku za dragovoljnog ročnika, potom specijalistički dio obuke i postavljena sam u topografsko-računalnu desetinu kao topograf. Provela sam tamo tri i pol godine, bila sam blizu kuće i sve je bilo super dok jednog dana iz Središnjice za upravljanje osobljem nisu došli predstaviti Zapovjedništvo specijalnih snaga, Počasno-zaštitnu bojnu… I tu sam odlučila priključiti se Počasnoj satniji i u nju sam ušla 1. svibnja ove godine. Naravno, prije toga sam prošla oštru selekciju, psihotestiranja, provjeru motoričkih sposobnosti – prisjeća se Ivana. O svojim muškim kolegama ima samo riječi hvale. Niti u jednom trenutku, tvrdi, nije se osjećala manje vrijedna, spolno diskriminirana niti uvrijeđena na bilo koji način.

Opširnije pročitajte na portalu 24sata.hr  (24sata.hr; foto: PIXEL)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content