Ministar Tolušić: Izmjenom pravilnika onemogućit ću nastavak nepravednog postupanja prema kojem netko može tuđu zemlju upisati na sebe i za to dobiti novce

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je ministar Tomislav Tolušić poslao dopunu Pravilnika o evidenciji poljoprivrednog zemljišta u proceduru savjetovanja s javnošću. U Pravilnik je dodana odredba prema kojoj pravo upisa u ARKOD parcela koje nisu u vlasništvu ili posjedu poljoprivrednika ostvaruju poljoprivrednici koji prilože izjavu vlasnika uz dokaz o posjedu ili vlasništvu poljoprivrednog zemljišta, a što se dokazuje izvatkom iz zemljišnih knjiga ili posjedovnim listom.

– Izmjenom pravilnika onemogućit ću nastavak nepravednog postupanja prema kojem netko može tuđu zemlju upisati na sebe i za to dobiti novce. Nemoguće je retroaktivno primijeniti nova pravila, ali od sada vlasnik mora biti suglasan i dati dopuštenje poljoprivredniku da obrađuje njegovu zemlju – kazao je Tolušić.

Iz Ministarstva navode kako u međuvremenu, prije avansne isplate 806 milijuna kuna izravnih plaćanja poljoprivrednicima, inspekcija “češlja” sva nova poljoprivredna gospodarstva koja su, od 2015. do danas, u ARKOD upisala zemljište na temelju izjave s dva svjedoka.

Poljoprivredna inspekcija u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi provodi kontrole na terenu i provjeravaju je li upisano zemljište zaista i obrađeno. Ona poljoprivredna gospodarstva za koja se utvrdi da zemlju ne obrađuju ili je ne drže u dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima, neće dobiti ni lipe, poručili su iz Ministarstva. Nakon obrade prikupljenih mišljenja javnosti Pravilnik će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama.

(www.hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content