Održan Memorijal Mirku Vučeti “Ratni izvjestitelji sa slatinskog područja”

Memorijal Mirku Vučeti ove je godine obogaćen i posebnom temom “Ratni izvjestitelji sa slatinskog područja” o čemu je uvodno govorila Jadranka Srdoč, ratna urednica radija, a prikazan je i dio bogate arhivske građe iz ratnih dana video snimatelja Željka Felbara.
Informiranje javnosti o ratnim zbivanjima na slatinskom području u vrijeme Domovinskog rata 1991. – 1992. godine na lokalnoj se razini provodilo putem radio stanice, na regionalnom i nacionalnom nivou izvještavali su novinari Glasa Slavonije, Večernjeg lista i dopisništva HTV-a iz Osijeka.

U atmosferi prisutne ratne opasnosti, prijetnji i straha među građanima valjalo je osigurati potrebne tehničke, kadrovske i programske uvjete za pravodobno, istinito i nepristrano informiranje građana o potencijalnim opasnostima i svim zbivanjima. Dio djelatnika tadašnje radio stanice napustio je Slatinu i bilo je nužno osigurati kvalitetno funkcioniranje jedinog lokalnog medija. Potrebnu opremu za početak rada na UKV-u, a ne više kao do tada na srednjem valu, nabavile su općinske vlasti uz pomoć Ministarstva informiranja RH.
Osnovano je tada i Javno poduzeće, Hrvatski radio – radio stanica Podravska Slatina na čijem čelu je bio prof. Drago Kraljik.

Instaliranjem nove opreme poboljšala se čujnost radija i njegova slušanost. U ratno je vrijeme, a i nakon rata, slatinski radio postao omiljeni gradski medij s iznimno velikom slušanošću. Uloga radija bila je značajna u informativnom, edukativnom i zabavnom smislu. Iznimno je važno bilo tada zadržati stanovništvo u Slatini, spriječiti paniku i pružiti im što kvalitetnije informacije. Bilo je to i vrijeme kada su za nacionalnu televiziju priloge s ovog područja pripremali Željko Felbar i Dragutin Šantoši, novinar Večernjeg lista, HINU su o ratnim zbivanjima u to doba informirali Vinco Gazdik, Glas Slavonije, Zlatko Petrović, Goran Gazdek, Slavica Bakić i Boris Pavelić.

Radijski program pripremala je i realizirala, uz suradnju s već navedenim novinarima iz drugih medija, nekolicina srednjoškolaca okupljenih u Gradskom amaterskom kazalištu: Oliver Jukić, Igor Fazekaš, Ksenija Gregac, Robert Lončarević, Mihaela Kučera, Helena Hegediš, Hrvoje i Lena Felbar i ratna urednica Jadranka Srdoč.

Kako bi se spriječilo širenje dezinformacija i panike u suradnji sa slatinskom srednjom i osnovnom školom organizirana je ratna radio škola za djecu za koju su program pripremali njihovi učitelji.

Opširnije u novom broju Virovitičkog lista…

(www.icv.hr, žf; foto: Željko Felbar)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content