Svjetski tjedan svemira 2016. u Virovitici

Učenici i učitelji osnovne škole Vladimir Nazor u Virovitici raznovrsnim programom obilježili su Svjetski tjedan svemira. Učenici nižih i viših razreda pozorno su pratili projekcije zvjezdanoga neba na kupoli školskog planetarija, a u informatičkoj učionici naučili kako koristiti bespalatni planetarijski program Stellarium. Pobjednici kviza na temu svemirskih letova su učenici 8. razreda Marija Crnojević i Nikola Režonja.

U srijedu 5. listopada tanki srp Mjeseca promatran je i fotografiran školskim teleskopom, a iste večeri u 19:19 sati „glavni zgoditak“ bilo je promatranje Međunarodne svemirske postaje. U ovom „nebeskom laboratoriju“ astronauti u uvjetima bestežinskog stanja obavljaju važna istraživanja. Građena modularno svemirska postaja ima masu 420 tona i veličinu od 108 metara, a na visini 405 km za jedan obilazak oko našeg planeta brzinom 27600 km/h treba joj samo 93 minute.

Svjetski tjedan svemira (World Space Week) u svijetu se obilježava svake godine od 4. do 10. listopada kao sjećanje na povijesne datume – lansiranje prvog umjetnog satelita u orbitu oko Zemlje 4. listopada 1957. i usvajanje Ugovora o načelima miroljubivog iskorištavanja svemira za boljitak života ljudi na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 10. listopada 1967.

Prije 15 godina ekipa učenika OŠ Vladimira Nazora (Arsenović, Kravaršćan i Mioković) pobijedila je na natječaju Svjetskog tjedna svemira 2001. Ovi su učenici priznanje i nagradu preuzeli 29. travnja 2002. u Sjedinnjenim Američkim Državama na svečanosti održanoj u Svemirskom centru Goddard nedaleko Washingtona. (www.icv.hr; Zlatko F. Kovačević)

no images were found

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content