Tomislav Tolušić otkrio kako će riješiti aferu Arkod

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u četvrtak, 27. listopada, nakon sjednice Vlade promjenu pravilnika o isplatama potpora za zemljište kojom će se, kako je ocijenio, raščistiti afera isplate poticaja korisnicima poljoprivrednog zemljišta bez znanja vlasnika.

– Donijet će se izmjene pravilnika. Više se neće moći dobiti privatna zemlja, privatno poljoprivredno zemljište bez dozvole vlasnika zemljišta. Draft pravilnika će izaći u petak nakon čega mora proći proces e-savjetovanja i bit će usvojen u najkraćem mogućem roku – izjavio je Tolušić.

– Sve one koji su nepravilno odnosno nezakonito upisani u Arkod ispisat će se iz tog sustava i dobit će zabranu dobivanja poticaja neko vrijeme – godinu, dvije, tri, ovisno o kojim svotama se radi, kazao je Tolušić.

Istaknuo je da nitko dosad nije oštetio državni proračun i da ništa od novca nije podijeljeno nepravilno, jer poticaji još nisu isplaćeni. Na novinarski upit tko je odgovoran za tu situaciju odgovorio je da nažalost ima onih koji traže rupe u sustavu. Tolušić smatra da nema temelja za tužbe protiv države, ali ima za tužbe protiv onih koji su neovlašteno ušli u posjed i koristili prava.

– Onda će privatnici moći njih utjerivati po službenoj dužnosti, znači kazneni progon – dodao je.

Koliko je poljoprivrednika nezakonito koristilo poticaje Tolušić je kazao da će biti poznato nakon kompletne kontrole svih 32.000 hektara koji su upisani na temelju izjava svjedoka.

– Čim budemo znali ima li i koliko drugih malverzacija odnosno nepravilnosti, izvijesti ćemo javnost – zaključio je Tolušić.

(www.lider.media.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content