Učenici uz branitelje uče o Domovinskom ratu

U ovom tjednu započeo je ciklus od četiri terenske nastave u okviru projekta “Iistina o pobjednicima 2016.” kojeg tradicionalno provodi Udruga HVIDR-a Slatina.
Opći cilj ovog projekta jest promicanje istine o Domovinskom ratu, a konkretni ciljevi odnose se na povećanje razine znanja i informiranosti učenika viših razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu u našem kraju. Na terenskoj nastavi do sada sudjelovalo je šezdeset učenika iz osnovnih škola Davorin Trstenjak iz Čađavice i Sopja te učenici slatinskih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića. Program nastave obuhvatio je posjet Zavičajnom muzeju grada Slatine gdje su učenici obišli Spomen sobu 136. slatinske brigade, a o Domovinskom ratu prezentaciju im je održala ravnateljica muzeja Dragica Šuvak uz pomoć Dragana Bačmage, hrvatskog branitelja i zaposlenika muzeja. U nastavku su u pratnji svojih nastavnika obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim braniteljima na mjestima njihovih pogibija. Posjetili su i Voćin gdje su im o životu za vrijeme njegove okupacije i osobnom sudjelovanju u Domovinskom ratu govorili hrvatski branitelji Darko Božičković i Ivica Đuzel. O povijesti Voćinske Crkve Majke Božje i njezinom stradanju u domovinskom ratu učenike je potom upoznao vlč. Mladen Štivin. Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu. O putevima 136. slatinske brigade ove godine učenicima, koji su za ovu temu pokazali izniman interes, govorili su Sami Deda i Josip Habl iz slatinske udruge HVIDR-a. Kroz ove projektne aktivnosti također se nastavlja i jača i suradnja između udruge HVIDR-a Slatina i Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata – ogranak Voćin. U ovom i slijedećem tjednu terensku nastavu pohađat će i učenici osnovnih škola iz Nove Bukovice i Mikleuša. Učenicima osmih razreda ova nastava dobar je uvod u dvodnevni posjet Vukovaru uoči Dana sjećanja.

Projekt ISTINA O POBJEDNICIMA podržavaju i prate Ministarstvo branitelja, Grad Slatina i Općine Čađavica, Nova Bukovica, Mikleuš, Sopje i Voćin. (Udruga HVDIR-a Slatina)

img_2730 img_2762 img_2766 img_2775

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content