Veranda održala okrugli stol na temu „Mladi u prometu“

U utorak, 4. listopada, u prostorima Udruge za pomoć mladima VPŽ „Veranda“ okupili su se stručnjaci, koji rade s mladima, kako bi raspravili o važnim pitanjima i problemima koji se odnose na ponašanje mladih u prometu, a koje je povezano s konzumacijom alkohola i drugim čimbenicima koji su moguć uzrok prometnih nesreća i posljedica istih.

Predstavnice Verande prezentirale su prisutnima djelatnost Udruge te izložile teorijske i stručne osnove na kojima se temelji njihov aktualni projekt „Od akcije do reakcije – živi život“, financiran putem javnih potreba Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Glavni cilj ovoga projekta je promjena ponašanja mladih sudionika u prometu, pri čemu je naglasak na edukaciji mladih o vlastitim strategijama i mehanizmima donošenja odluka, razvijanju i osvješćivanju odgovornosti prema samima sebi i prema vršnjacima te komunikacijskim i socijalnim kompetencijama, a sve vezano uz njihovo sudjelovanje u prometu. Stoga će članice udruge u narednim mjesecima u suradnji s volonterima, vršnjačkim edukatorima, provoditi edukativno-preventivne radionice s mladima koji su polaznici programa autoškola te s onima koji to tek planiraju postati.

14517466_10154544325139192_261065966881218403_n

Pregled prometnih nesreća vozača motornih vozila starosti do 29 godina prezentirala je Anita Relić, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu, PU virovitičko – podravska i pritom naglasila važnost pravovremene edukacije o sigurnosti u cestovnom prometu, koja je nužna u svim sferama društvene zajednice.

Raspravljalo se nadalje o rizičnim čimbenicima koji su povezani s postojećim zabrinjavajućim stanjem kada se radi o broju prometnih nesreća koje su uzrokovali ili u kojima su sudjelovali mladi vozači i drugi sudionici u prometu: o problematici prijevoza mladih iz ruralnih naselja, naročito vikendom za vrijeme izlazaka u noćne klubove; o problemu prodaje alkohola maloljetnicima, kako u trgovinama, tako i u kafićima te o tome kako i koliko mogu stručnjaci koji rade s mladima utjecati na roditelje mladih vozača kada se radi o konzumaciji alkohola i korištenju prijevoznog sredstva u noćnim izlascima.

(wwwicv.hr, Udruga Veranda)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content